Belföld

Európai uniós projekt a külföldről hazatérő munkavállalók segítésére

Kunstár Csaba
Kunstár Csaba

2012. 01. 04. 09:32

Regionális tanácsadó csoport támogatja a külföldre kivándorolt, de hazatelepülés előtt álló vagy már visszatért munkavállalók beilleszkedését.

A Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. munkatársa, Fiedler Ágnes tájékoztatása szerint a “Re-Turn: Régiók fejlődését szolgáló visszatérő migránsok” elnevezésű, a Central Europe programja keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló projekt az intézményrendszer felkészítésével, új szolgáltatások kifejlesztésével kívánja segíteni a hazatelepülő munkavállalókat.

A projekt közép-dunántúli megvalósítását segítő regionális munkacsoport a közelmúltban alakult meg a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség elnökletével.

Munkájába a Közép-Pannon Zrt. mellett a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, a regionális innovációs ügynökség, valamint a Türr István Képző és Kutató Intézet székesfehérvári igazgatósága kapcsolódott be; a tanácsadó csoport következő ülésére meghívták a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a tatabányai Edutus Főiskola képviselőit is.

A Közép-Pannon Zrt. elkészíti a Magyarország és a Közép-dunántúli régió remigrációs trendjeit és szakpolitikai sajátosságait elemző dokumentumot, a visszatelepülőket segítő szolgáltatásokkal kapcsolatos stratégiát dolgoz ki, régiós esettanulmányt készít, tréninget szervez a munkába bekapcsolódó szolgáltató, közvetítő szervezetek dolgozóinak, és kísérletképpen kidolgozza a visszatérők számára az egyablakos ügyintézés módszerét.

Közzétették azt az online kérdőívet, amely segíthet a hazatérők beilleszkedését segítő, igényeiknek megfelelő szolgáltatások megteremtésében. A kérdőív már elérhető.

A németországi Leibniz Regionális Földrajzi Intézet által koordinált, három évig tartó, tavaly nyáron indított, hárommillió euróból megvalósuló projektben hét országból 12 partner – egyetem, helyi és regionális hatóság, innovációs és oktatási központ – vesz részt, hogy megoldásokat javasoljon, és kedvező körülményeket hozzon létre a visszatelepülni akaróknak.

A projekt célja, hogy ösztönözzék a migránsok hazatérését, és ezáltal Közép-Európa lemaradott régióinak fejlődését, valamint innovatív vállalkozásfejlesztési akciók kidolgozását.
A projekt indítását az tette szükségessé, hogy a kivándorlók hazatelepülését gyakran nehezítik visszailleszkedési problémák és a régiók érdektelensége. A becslések szerint a kivándorolt munkaerő mintegy fele tíz éven belül visszatér a kiindulási országába, ami fejlődési lehetőséget jelent az adott régiónak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.