Belföld

Tilos a cigi: szívás?

Hiába a három hónap türelmi idő a cigiseknek, így vagy úgy, de büntetés lesz a dolog vége.

Egyelőre rezignáltak a szórakozóhely tulajdonosok a frissen életbe lépett törvény miatt, amely a játékkaszinókon kívül gyakorlatilag minden zárt légterű helyen betiltotta a dohányzást. Több vendéglátós azt jósolja: hiába a három hónap türelmi idő így vagy úgy, de büntetés lesz a dolog vége, mert nem állíthatnak minden vendég mellé egy biztonsági őrt. Újévtől gyakorlatilag minden zárt légterű helyen tilos a dohányzás, így nem lehet rágyújtani a munkahelyeken és az éttermekben sem; csak a szabad levegőn, illetve a bejárat előtt szabad dohányozni. A szigorú szabály alól kivételt jelentenek a játékkaszinók, ahol rá lehet dohányozni anélkül, hogy erre külön helyet jelölnének ki.


Fotó: Bozsó Krisztián

Óvatos duhajok

Szegeden egyelőre nagyon óvatosan bánnak a törvénnyel, a Szeged24 azt tapasztalta: mindenhol betartják a jogszabályt, bár büntetni csak három hónap múlva fog a dohányzási tilalom betartását ellenőrző Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
„Nálunk mindenhol lehetett cigizni, most az utcára kitettünk egy asztalt egy melegítő lámpával, itt gyújthat rá a dohányos vendég” – mondja a szegedi sétáló utca egyik közkedvelt kávézójának pincére. „Eddig ilyenkor már tele voltunk, most alig lézengenek, és sokan keresik, hogy hol lehet dohányozni” – mutat körbe. Biztos lesz bevételkiesésük, hogy mekkora azt még nem tudni, hiszen még nagyon „friss az élmény” – mondja. Esetleg a vendégek cserélődnek ki teljesen és a nyári terasz is enyhít majd a gondokon – teszi hozzá reménykedve társa.

Heves vérmérséklet

A dohányzást korlátozó törvény ellen tavaly januárban leghevesebben az észak-spanyolországi Palencia város vendéglátói tiltakoztak. Zárva maradt a szállodák és az éttermek többsége, mintegy százan pedig az utcán tüntettek. Egy transzparensen az a felirat díszelgett: “A teljes tiltás a vendéglátóipar halála”. Egy másik   pedig a kormányfőnek üzent: “Zapatero, neked kellene vendéglátósnak lenni!” A spanyol törvény a magyarhoz hasonlóan tiltja a dohányzást  minden nyilvános, de zárt helyen, és hasonlóan a miénkhez Európa egyik legszigorúbb ilyen törvénye.

Trükkös megoldások

Vannak azonban legális megoldások a törvény kikerülésére. Az egyik szegedi belvárosi vendéglátóhely úgy oldotta meg a gondot, hogy télire is nyitva hagyta a belső udvari teraszos részt, ahol tetős fapavilonok állnak. Igaz oldaluk nincs, de legalább nem esik a vendégek fejére az eső és a hó, és nem is számítanak zárt légtérnek, így itt lehet dohányozni, ha dideregve is – magyarázza a tulajdonos. Egy Írországot többször megjárt vendég közben azt meséli: amikor ott bevezették a dohányzás elleni törvényt az írek is hasonló módon találták meg a kiskaput: befedték a teraszokat, melegítőket raktak ki, és ide „száműzték” a dohányosokat. A férfi elmondása szerint Írországban látott ennél cifrább esetet is: egy kocsmáros egyenesen egy buszt bérelt, amely a pub körül körözött, erre szálltak fel az emberek, amíg megitták a sörüket és elszívták a cigijüket.  Az egyik dohányzással foglalkozó hazai portál mintegy háromezres mintán elvégzett felmérése szerint egyébként a magyarok több mint 32 százaléka állította azt, hogy fedezett fel már kiskapukat a törvényben, és ezeket ki is használja majd. Az azonban hogy milyen kiskapuk ezek,  egyelőre rejtély.

Megértést kérnek

Az ír példát itthon nem lehet honosítani, mert a fedett terasz is zárt légtérnek minősül, így maradt az, hogy a vendégeink megértését kérjük – mondja egy lakótelepi vendéglátóhely pincérnője. Az épület teraszát egyébként nem olyan régen fedték be, és újították fel az egész épületet. A vendégkör szinte csak dohányosokból áll, így az itt dolgozók nem tudják, mi lesz a többezres lélekszámú lakótelep egyik kedvenc helyének sorsa. A vendégkör kicserélődésére itt nem számítanak, inkább súlyos bevételkiesésre. Az üzlet szemmel láthatóan itt is pang, a máskor teli kocsmában mindössze két embert találni. Az egyik épp a kávéját issza. Azt mondja: utána kimegy az utcára rágyújtani, mást nem tehet. A férfi a cigaretta közelgő jövedéki adójának megemelésétől is fél, szerinte a magasabb árat már nem bírja majd megfizetni, így inkább megpróbál leszokni a dohányzástól.

Később csapódik le

A magasabb jövedéki adó később csapódik le a vevőn, mert egy ideig lesznek még régebbi áron készletek – magyarázza egy trafikos, aki inkább attól fél, hogy központosítják majd a dohánykereskedelmet. Sokan voltak, akik a várható a drágulást és a dohánytilalmat úgy próbálták kivédeni, hogy elektromos cigaretta-készüléket vettek – tette hozzá. Szinte az összes ilyen terméket kínáló boltból eltűnt ez az áru. A készülék ugyan több mint tíz ezer forintba kerül, de be lehet vele ülni bárhova. Hogy a dohányzásról segít-e leszokni, arról megoszlanak a vélemények: van aki azt mondja, segít, és olyan is, aki ettől még jobban „kívánós lesz.”

Itt nem terhes kismamák buliznak

Biztos visszaesik majd a forgalom, és egyelőre nem nagyon látjuk: a törvényi szabályozás, hogyan érvényesül majd a gyakorlatban – mondja az egyik szegedi egyetemi klub vezetője. Ő elég borúlátó, szerinte mindenképp „szívás” a jogszabály. „Itt nem terhes kismamák buliznak hétvégenként”, hanem egyetemisták, akik a klubban levezetve a feszültséget, előfordul, hogy hangosak is, kapatosak is.  Ha kiküldik őket az utcára, akkor az lesz a baj: hiszen „ki mondja meg, hogy az utcán hány decibellel  hőböröghetnek”? –  teszi fel a kérdést a vezető, aki szerint a konfliktus sehogy sem elkerülhető, mert nem állíthatnak minden vendég mellé egy biztonsági őrt. Azt azonban a klub dolgozói is elismerik, hogy ha másnak nem, a levegőnek és a ruhájuknak jót tesz majd, a füstmentes légkör. Egyikőjük azt mondta, előfordult már, hogy egy hosszú éjszakai ügyelet után ki kellett dobni a pulóverét, annyira beletette magát a cigarettafüst.

Hat másodpercenként egy halál

A ruhának sem tesz jót, tényleg káros, és ha ilyenek maradnak a feltételek, megpróbálnak leszokni – mondta az utcán füstölő fiatalok jó része, akiket a Hír24 megkérdezett. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár egyébként a nemdohányzók védelmében indított kampány során azt mondta:  Magyarországon 18 percenként hal meg valaki dohányzás miatt, évente pedig harmincezren halnak meg valamilyen, dohányzással összefüggő betegségben. A Világbank adatai szerint pedig  hat másodpercenként egy, naponta tizenhárom és fél ezer, évente pedig csaknem ötmillió ember hal meg dohányzás miatt. Itthon a bírságolás áprilisban kezdődik. Magánszemélyek esetében ötven ezer forint intézmények esetében akár két és fél millió forint bírság is kiszabható szabályszegés esetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik