Belföld

Három LMP-s aktivista ellen indult eljárás

Szabálysértési eljárás indult három LMP-s aktivista ellen, akik vasárnap transzparenseket és az úgynevezett "Új Ellenállás" logóját helyezték el budapesti köztéri szobrokon - erősítette meg a MTI-nek a párt választmányi szóvivője.

A három aktivista éppen a Hősök terén próbálta meg elhelyezni a feliratokat, amikor a rendőrök intézkedtek velük szemben.
Szél Bernadett az MTI-vel közölte, az akcióval arra akarták felhívni a figyelmet, hogy az újév nem csak naptári fordulatot jelent; az alaptörvény életbelépésével a “Fidesz betonba önti saját hatalmát”. Hangsúlyozta, hogy ez ellen az “uralmi törekvés ellen” hirdették meg decemberben az úgynevezett “Új Ellenállást”.
Szavai szerint a jelenlegi rendszer “meg fog bukni, el fog tűnni, amint a társadalom egésze megtudja az igazságot, s ha az ellenzék hangot ad ennek az igazságnak”.
Elmondta, hogy vasárnap hajnalban négy aktivistájuk kezdte az akciót, amelynek során 24 köztéri szobron helyeztek el transzparenseket, amelyekkel azt kívánták kinyilvánítani, hogy pártjuk tagjai és szimpatizánsai “nem a Fidesz országában, hanem egy szabad és demokratikus Magyarországon akarnak élni”. Kiemelte, hogy tettüket a “köztársaság védelmében” hajtották végre.
Kitért arra is, hogy négy aktivistájuk egyikének éppen azelőtt kellett távoznia, hogy társai a Hősök terére indultak, ezért ő nem volt ott, amikor a többiekkel szemben eljárás indult. Úgy fogalmazott, hogy délelőtt tizenegy körül a három ember létrára mászva, a “turisták gyűrűjében” tette ki a transzparenseket, amelyeket a rendőrségi közbelépés után tűzoltók segítségével távolítottak el a szoborcsoportról.
Hangsúlyozta, hogy miután az adatokat felvették, mindhárman szabadon távozhattak. Hozzátette, hogy ha eljárás indul velük szemben, az LMP továbbra is kiáll a három aktivista mellett.
Végül kijelentette, hogy továbbra is minél több embert szeretnének mozgósítani a hétfő estére az Operaház elé szervezett demonstrációjukra.
Az MTI írásban feltett kérdéseire a BRFK azt válaszolta, hogy január 1-jén három személy Budapesten, a Hősök terén lévő szobrokra több táblát helyezett el. Velük szemben a XIV. kerületi rendőrkapitányság munkatársai a helyszínen intézkedtek. Az esetet a XIV. kerületi rendőrkapitányság vizsgálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik