Belföld

Szabad a vásár – Tűzijátékot vegyenek

Szerdától szombatig engedély nélkül lehet egyes pirotechnikai eszközöket megvásárolni, felhasználni pedig 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig lehet őket.

A közepes kockázattal járó, harmadik pirotechnikai osztályba tartozó eszközöket lehet így beszereznia, ezek a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szánt tűzijátékok, amelyek zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre. A tűzijátékokat csak nagykorúak vásárolhatják meg, csak zárt csomagolásban tárolhatók, és tömegközlekedési eszközön tiltott a használatuk.
A fel nem használt vagy hibás eszközöket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszavinni, az pedig köteles térítés díj nélkül visszavenni. Árusítani csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítású üzletből vagy forgalmazó raktárkészletéből lehet. A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint az árusítást ideiglenes tárolóhelyre is kiadják, de ilyet csak olyan kereskedő kaphat, aki a rendeletben előírt személyi és tárgyi feltételeknek megfelel. A forgalmazott termékeknek minőségileg bevizsgáltnak és tanúsítottnak kell lenniük.
A police.hu-n olvasható tájékoztató szerint továbbra is érvényben van az a 2005-ben hozott szabály, amely szerint magánszemélyeknek tilos petárdát birtokolni, felhasználni. Aki ezt megszegi, 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják.
A rendőrség azt javasolja a tűzijátékok felhasználóinak, hogy ne vásároljanak lejárt szavatosságú terméket, ne szereljék, vagy alakítsák át őket, ha beltérben használják, kézből ne működtessék, és ne hajoljanak fölé, a tűzijáték vezetőpálcáját pedig soha ne szúrják földbe, hanem stabilan álló csőből indítsák el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik