Belföld

Simicska lenyomta Fellegit

Összerúgta a port a két üzletember, ezért kellett távoznia a fejlesztési miniszternek. A Népszava információja szerint 110 milliárd forint a tét.

Szerdán tette le miniszteri esküjét Németh Lászlóné, aki Fellegi Tamás utódaként a fejlesztési tárcát vezeti. Az uniós pénzek első számú kezelője lesz, és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt is felügyeli. Nem lesz könnyű dolga. A többi között azért, mert a minisztérium vezetése erősen foghíjas, két államtitkári és négy helyettes államtitkári poszt betöltetlen.


Miniszter volt, IMF-főtárgyaló lett Fellegiből
Fotó: Neményi Márton

Mindezt a Simicska-Fellegi párviadal korábbi eseményeivel hozza összefüggésbe a Népszava. Információja szerint a Simicska embereként emlegetett Nyitrai Zsolt államtitkár felmentette a hírközlésért és audiovizuális médiáért felelős államtitkárt Vasváriné Menyhárt Évát. Erre válaszul Fellegi egyszerűen bezárta az államtitkárságot.

Hogy pontosan miért is rúgta össze a port a két üzletember, arról csak találgatni lehet, de az alapkonfliktust a legtöbben a kormányzati informatika körüli huzavonában látják. Ezen a területen mintegy 110 milliárd forint “mozog”.

Egy állítólagos korábbi paktum alapján Simicska érdekeltségei és emberei az energetikában “nyomulhatnak”, míg az informatika területén Fellegi primátusa érvényesül. Ugyanakkor a Fideszhez húzó, Simicska fémjelezte pénzügyi kör magához kívánja húzni a kormányzati informatikát is.

Állítólag ennek a meccsnek volt első állomása Menyhárt Éva eltávolítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik