Belföld

Kordont döntöttek

A kordonnal a biztonsági őrök elzárták az éhségsztrájkolókat a számukra kijelölt helytől.

Mintegy húsz szimpatizáns ledöntötte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai, Kunigunda úti épületénél az éhségsztrájkolókat körülvevő kordont csütörtök reggel – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Varju László független országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció politikusa, aki Lendvai Ildikó és Harangozó Tamás szocialista képviselőkkel érkezett a helyszínre, csavarkulccsal kezdte meg a kordon bontását, miután országgyűlési képviselői igazolványát felmutatta, és így a biztonsági őrök átengedték a kordonok között. Ezt látva a szimpatizánsok és a kint rekedt éhségsztrájkolók ledöntötték az MTVA főbejárata előtt felhúzott kordon bal oldalát, majd elfoglalták az éhségsztrájkolóknak eredetileg kijelölt helyet. Az események láttán a biztonsági őrök az épületbe távoztak.

Rendőri intézkedés a kordonbontásnál nem történt. Előzőleg a rendőrök ott voltak a helyszínen, igazoltatták a december 10-től éhségsztrájkot folytató Nagy Navarro Balázst, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének (TFSZ) alelnökét, és felszólították az éhségsztrájkolókat, illetve szimpatizánsaikat és a biztonsági őröket, hogy tartózkodjanak az erőszakos cselekményektől.

A közmédia gyártóbázisánál december 24-én húzta fel a közmédia biztonsági szolgálata a kordont a székház egyik bejárata elé, ezt a kordont kezdte meg csütörtök reggel összehúzni, ezért az éhségsztrájkolók nem tudtak bejutni az általuk használt helyre. A teljes összezárást az egyik aktivista úgy akadályozta meg, hogy beült a résbe.

Lendvai Ildikó az MTI-nek elmondta, csütörtök reggel értesültek arról, hogy az éhségsztrájkolók egy részét a biztonsági őrök nem engedik be a számukra kijelölt helyre, és azért érkeztek ide, hogy tisztázzák a helyzetet. Azt is közölte, jogászokkal konzultálnak, milyen jogi lépést tehetnek az ügyben, esetleg fordulhatnak-e az ombudsmanhoz. A kerítés felállítása indokolatlanul korlátozza a tiltakozók szabadságát és jelzi, hogy a kordonállítók félnek attól, mások is csatlakozhatnak a demonstrációhoz – jelentette ki.

A kordonbontásnál ott volt Iványi Gábor metodista lelkész, a Wesley János Lelkészképző Főiskola rektora és Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos elnöke.

A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének két alelnöke december 10-én kezdett éhségsztrájkba a közszolgálati televízió óbudai székháza előtt. A tiltakozással azt követelték, hogy a Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökének “kitakarási” ügye miatt bocsássák el az ügyben felelősséggel tartozó vezetőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik