Belföld

Jár a luxus a kormánytagoknak

Újabb állami vezetők kaphatnak szolgálati autót és vele sofőrt egy kedden elfogadott kormányrendelet szerint - írja a hvg.hu

Az állami vezetők juttatásait szabályozó jogszabály legújabb módosítása lehetővé teszi, hogy a miniszterelnök az ügyben illetékes miniszter – Navracsics Tibor – engedélye nélkül osztogasson állami juttatásokat. A kormány hivatalba lépése óta már a második alkalommal bővíti a jogosultak körét, holott tavaly júniusban még „költségstopot” és a kiváltságok visszafogását ígérték.

Tovább bővül az szolgálati autót használó állami tisztviselők és a gépkocsival járó sofőrt igénybe vevő vezetők köre – derül ki a Magyar Közlönyben december 28-án megjelent kormányrendelet-módosításból.

Az Orbán Viktor által jegyzett jogszabály szerint a jövőben a miniszterelnök egyéni elbírálás alapján, egyedileg is engedélyezheti a hivatalos, az állami vezetők juttatásairól szóló rendeletben felsorolt tisztviselőknek, hogy igénybe vegyék a különféle állami támogatásokat (többek között a szolgálati lakás és gépkocsi, a soron kívüli egészségügyi ellátás, a mobiltelefon, a kormányüdülő használatát). A tavalyi kormányváltás után kiadott kormányrendelet szerint eddig ez a közigazgatási minőségpolitikáért és a személyzetpolitikáért felelős miniszter (azaz Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes) engedélyéhez volt kötött.

A kabinet idén már módosította az állami vezetők juttatásait szabályozó rendeletét: júliusban arról döntöttek, hogy a miniszterelnök által kinevezett kormányhivatalnokoknak is bérelnek a szolgálati idejükre lakást, illetve ismét bevezették a VIP-kórház intézményét. A második Orbán-kormány tavaly júniusban még úgy döntött, hogy a vezető tisztviselők soron kívüli egészségügyi ellátására nincs szükség, ezért ezeket a szolgáltatásokat kivezették a rendeletből. Egy évvel később viszont ismét a Honvédkórházat és a Semmelweis Egyetem klinikáját jelölték ki arra, hogy az állam vezető tisztviselőit elássa.

Ami jár, az jár

A kedden elfogadott kormányrendelet kibővíti az állami juttatásokra jogosultak körét, így a miniszterek, az államtitkárok, a helyettes államtitkárok, kormánybiztosok, miniszteri és miniszterelnöki biztosok, miniszteri kabinetvezetők, kormányhivatalnokok, politikai tanácsadók közé felvette a Miniszterelnökséget vezető államtitkár – azaz Varga Mihály – kabinetvezetőjét is.

A rendeletmódosítás szerint december 28-tól már nemcsak a minisztert és az államtitkárt illeti meg a sofőrrel járó szolgálati autó, hanem a közigazgatási államtitkárt és a kormánymegbízottat is.

Ezentúl igényelhet szolgálati autót Varga Mihály kabinetfőnöke, a miniszteri és a miniszterelnöki megbízott, viszont ezentúl a közigazgatási minőségpolitikáért és a személyzetpolitikáért felelős miniszter szabja meg azt a havi futásteljesítményt számukra, amit még az állam finanszíroz. Amit ezen felül mennek, azt nekik kell fizetniük. Nekik is járhat sofőr, igaz, meghatározott számú állami vezetőnek közös autóvezető jár. Amennyiben nincs vezetői engedélyük vagy egészségügyi állapotuk miatt nem tudnak vezetni, az állam köteles számukra sofőrt biztosítani.

A szolgálati autóra jogosultak körének kibővítés új autók beszerzését eredményezheti. Orbán Viktor a kormány átvétele után tavaly spórolási programot hirdetett meg, hangsúlyozva, hogy a kabinet 120 milliárdos megtakarítást remél a telefonokra, bútorokra és autókra kivetett „költségstoptól”. Ennek ellenére idén már feloldották a „költségstopot” és 600 millió forintért 97 új szolgálati autót vásárolt a kormányzati vezetőknek a kocsikat üzemeltető Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF). Igaz, új autók már nem a korábbi kormányok által kedvelt Audi felsőkategóriás modelljei közül kerültek ki, a KEF helyettük az olcsóbb Skoda Superbet választotta.

Havi 232 ezer plusz

A nyári rendeletmódosításkor a kabinet kimondta, hogy a kormánymegbízottaknak is állja az állam az albérleti díjat, az állami vezetőknek számlával kell igazolniuk, az összeg pedig a rendelet szerint nem haladhatja meg a köztisztviselői illetményalap hatszorosát, azaz nem lehet több havi 232 ezer forintnál. A rezsiköltségeket az állami vezetőknek maguknak kell állniuk.

A miniszterelnök – a közigazgatási miniszter, Navracsics Tibor javaslatára – a különféle területi hivatalok egyesítésével létrehozott, január 1-jétől működő fővárosi és 19 megyei kormányhivatal élére december 23-án nevezte ki a kormánymegbízottakat. A vezető hivatalnokok többsége kormánypárti parlamenti képviselő, politikus: így a budapesti élére a korábbi fideszes főpolgármester-helyettes, Pesti Imre, a baranyai élére a KDNP-s Hargitai János, a borsod-abaúj-zempléni élére a fideszes Demeter Ervin, a hajdú-bihari élére a térség fideszes választókerületi elnöke, Rácz Róbert került.

A kormányrendelet szerint kizáró ok lehet, ha a miniszternek, államtitkárnak, kormánymegbízottnak esetleg az adott városban van lakása: erről magának kell nyilatkoznia, s ennek alapján a „közigazgatási minőségpolitikáért és személyzetpolitikáért felelős miniszter” dönt. A tavaly elfogadott rendelet még a közigazgatási és igazságügyi minisztert – aki a kabinet személyzeti politikájáért is felelős – nevezte meg felelősként, a mostani módosítás viszont már így – “közigazgatási minőségpolitikáért és személyzetpolitikáért felelős”-ként – nevezi meg a Navracsics által betöltött tárcát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik