Belföld

Elenyésznek az adatvédelmi ombudsman Alkotmánybírósághoz küldött beadványai

Azzal együtt, hogy az adatvédelmi biztos megbízatása 2012. január elsejével megszűnik, az ombudsman Alkotmánybírósághoz küldött beadványai elenyésznek. Ezért Jóri András csütörtökön az országgyűlési képviselőktől azt kérte, fontolják meg a beadványok újbóli beterjesztését.

Az adatvédelmi ombudsman csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: az Országgyűlés pénteki ülésnapján tárgyalja a Magyarország alaptörvényének átmeneti rendelkezései című törvényjavaslatot, amely “az adatvédelmi biztos hatéves hivatali megbízatását 2012. január elsejével megszakítja”.
Ennek következtében minden olyan folyamatban lévő eljárás megszűnik, amely tartalma szerint jogszabály alkotmányellenességének utólagos vizsgálatára irányul, és amelyet nem az alaptörvényben meghatározott indítványozó terjesztett elő, tehát “a Magyar Köztársaság adatvédelmi biztosának valamennyi folyamatban lévő indítványa elenyészik”.     
Az alaptörvény rendelkezései szerint az országgyűlési képviselők egynegyedének kezdeményezésére az Alkotmánybíróság felülvizsgálja a jogszabályoknak az alaptörvénnyel való összhangját, azaz a képviselők indítványozhatják az eljárást. Ezért Jóri András adatvédelmi biztos megküldte a képviselőknek a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló, a minősített adat védelméről szóló törvény, a kormányülések dokumentálásával kapcsolatos szabályozás, a központi hitelinformációs rendszerről szóló törvény és a bűnügyi nyilvántartási rendszerről szóló törvény egyes rendelkezései alkotmányellenességének megállapítását és megsemmisítését célzó, általa korábban az Alkotmánybírósághoz intézett beadványokat.
Mint az ombudsman írta: az új alkotmányos környezet a beadványok tartalmát érdemben nem befolyásolja, így a képviselőket arra kérte: “az információs alapjogok védelmében fontolják meg a beadványok újbóli beterjesztését”.
Jóri András hangsúlyozta: az adatvédelmi biztos működéséhez kapcsolódó fontos garancia volt, hogy az alkotmányellenes jogszabályokat a biztos megtámadhatta az Alkotmánybíróság előtt. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény által felálló Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság hatáskörei között viszont ez a lehetőség nem szerepel – tette hozzá.
A parlament júliusban döntött az adatvédelmi ombudsman helyébe lépő hatóság felállításáról, amely tízmillió forintig terjedő bírsággal sújthatja a személyes adatokkal történő visszaélést.
Az ombudsmani rendszer egységesítéséről a jövő év elején életbe lépő új alaptörvény elfogadásával határozott a Ház. Az ahhoz kapcsolódó átmeneti rendelkezések szerint az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté automatikusan az alapvető jogok biztosa lesz januártól, míg helyetteseként folytathatja munkáját Kállai Ernő jelenlegi kisebbségi ombudsman és Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. Megszűnik viszont a hivatalban  lévő adatvédelmi biztos, Jóri András megbízatása azzal, hogy az ombudsman helyébe önálló hatóság lép majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik