Belföld

Szibériai tigrisnász

Egy helyben született nőstény és egy Hollandiából érkezett hím összeszoktatásán fáradoznak a gondozók Nyíregyházán az állatparkban.

A szakemberek várakozása szerint sikeres lesz a szibériai tigrisnász a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Állatparkban, ahol egy helyben született nőstény és egy Hollandiából érkezett hím összeszoktatásán fáradoznak a gondozók.

Révészné Petró Zsuzsa, a nyírségi állatkert sajtószóvivője szerdán az MTI-nek elmondta: a holland tigrisfiú karácsony előtt az európai fajmegmentési program keretében érkezett meg kiszemelt párjához, s eddig karanténban volt, hogy egészségét teszteljék.

A megfigyelési időszak lejárta után most megkezdődött az összeszoktatás, ismerkedik egymással a nőstény és a hím.

A nyíregyházi tigrislány, Pamír, 2005-ben született a sóstógyógyfürdői állatparkban. Ivaréretté serdülése óta vár egy megfelelő párra, s több éve Európa-szerte kerestek vőlegényt a számára.

A kiszemelt, négyéves, Usanka névre hallgató hímet decemberben Hollandiában találták meg, s onnan költöztették át szabolcsi állatparkba.     Pamír és Usanka az összeszoktatás első óráiban várakozáson felüli szimpátiával közeledett egymáshoz, így a gondozók joggal remélik, hogy a tigrisnásznak hamarosan eredménye lesz, s utódok születnek Sóstógyógyfürdőn.

A szibériai tigris a világ legnagyobb macskafajtája, testtömege akár 250 kilogrammos is lehet. Az állat elsősorban Szibéria távol-keleti területén él, de Észak-Kínában is megtalálható.

A becslések szerint jelenleg 400-500 egyed található a vadonban, ezért az állatkertek a földkerekség minden pontján nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a szibériai tigris ne pusztuljon ki – mondta Révészné Petró Zsuzsa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik