Belföld

MSZP: elfogadhatatlan az éhségsztrájkolók kirúgása

A párt számára elfogadhatatlan, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap azonnali hatállyal felmondott két, a Magyar Televízió óbudai székháza előtt éhségsztrájkoló szakszervezeti vezetőnek.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a felmondás ténye mellett számukra annak módja is elfogadhatatlan, mert a véleménynyilvánítás szabadsága egy demokratikus jogállamban minden állampolgárt meg kell, hogy illessen.

A pártelnök hozzátette, hogy ugyanilyen elidegeníthetetlen joga minden magyar állampolgárnak a munkaviszonyában beállt változásokkal kapcsolatos korrekt munkáltatói tájékoztatás, “amit jelen esetben az MTVA nyilvánvalóan és jóvátehetetlenül elmulasztott”.

Úgy fogalmazott: “a tisztességes közmédiáért sztrájkolók kirúgásával a kormány újabb kést döfött az ezer sebből vérző Magyar Köztársaságba. Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka erőszakos eltávolítása azonban szimbolikus: felmondólevelük nem az ő, hanem vezetőik és kinevezőik alkalmatlanságának bizonyítéka” – írta Mesterházy Attila.

Az MTVA azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással megszüntette kedden Nagy Balázs Péter (Nagy Navarro Balázs) és Szávuly Aranka munkaviszonyát, mert álláspontja szerint az érintettek “több mint két hete tartó demonstrációjuk során folyamatosan provokálják a munkáltatót.

Tudatosan jogszabályellenes magatartásukkal, tevékenységükkel megsértették a Médiatörvény és a Munka Törvénykönyve vonatkozó szabályait, politikai szerepvállalásukkal pedig semmibe vették a Közszolgálati Kódex előírását, mely szerint politikai ügyekben közéleti szereplést nem vállalhatnak, a nyilvánosság előtt véleményt nem nyilváníthatnak” – tette hozzá az MTVA.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik