Belföld

Jövőre dönt az EU a szegedi lézerközpont pályázatáról

Az Európai Bizottság 2012-ben dönt a szegedi szuperlézer pályázatáról.

A kormány júniusban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a beruházást, amely több mint 245 millió euróba kerülne. A pályázaton egy csaknem negyvenfős szakértői csapat dolgozik – írja a Népszabadság.

2015 végére épülhetne fel a szegedi kutatási központ, ahol a világon egyedülálló módon extrém nagy intenzitású és extrém rövid időtartamú fényimpulzusokkal dolgozhatnának a lézerfizikai kutatók.

A nemzeti fejlesztési miniszternek január 15-ig kell előterjesztést készítenie a kormánynak a beruházáshoz kapcsolódó dokumentáció elfogadásához.

A tervek szerint az Extreme Light Infratstructure, vagyis az ELI nevű központban egy 200 petawatt átlagteljesítményű lézerimpulzusokat előállító lézerrendszer és nyolc célkamra működne. Szeged északi részén, az egykori öthalmi szovjet laktanya helyén építenék fel a háromszintes központot, tizenegy hektáron. Az épület tizenötezer négyzetméteres lenne.

A nap 24 órájában működő szegedi lézeren egyszerre 150 fizikus kísérletezhetne. Munkájukat 150-200 fős gárda segítené. A központnál hatvanhektáros science parkot is terveznek, ahol a lézeres iparhoz kapcsolódó cégek mellett kis- és középvállalkozások is működhetnének – olvasható a cikkben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik