Belföld

Hagyták veszni a kauciót

Kevesebb pénzt kértek Fehérváron a fenyőárusoktól az idén, jobban jártak, ha itt hagyták a szemetet és a fákat.

Háromezer fenyőfát hagytak vissza a városban a fenyőárusok és nem szedték össze a kötöző anyagokat sem. Szerdára fejezte be a takarítást a Városgondnokság, így a kauciót valamennyi árus elvesztette- mondta a Fehérvár24-nek Tóth Boglárka, a Városgondnokság köztisztasági és hulladék gazdálkodási vezetője.

Az idén a korábbi 20 ezerrel szemben 10 ezer forint kauciót kértek az árusoktól. Mivel a legtöbben Nagykanizsa és Zalaegerszeg környékéről érkeztek olcsóbb volt számukra, ha a letétbe helyezett pénzüket veszítik el. Egy árus átlagban 280-200 fenyőfát hozott, a fák közül sok megmaradt, egy fuvar kb. 80 ezer forintba került volna. A kimondottan erre a célra beszedett kaució egyébként a takarítás költségeit fedezte- tudtuk meg Fülöp Györgytől, a Városi Piac vezetőjétől.

A fenyőfa árusítás december 12-től 24-ig tartott. 25 őstermelő jelentkezett a piacfelügyelőségen az idén, ugyanannyi, mint tavaly. Három helyszínt jelöltek ki számukra. Az árak az elmúlt évhez hasonlóak voltak. Általában darabáron keltek el a fák, de egy lucfenyő métere 1500-2000 forintba került, az ezüstfenyőé 4000 forintba.

A városban nemcsak a Városgondnokságtól lehetett területet bérelni. Több magántulajdonban lévőn is árultak fenyőt. Ezek közül sok helyen még ma is ott hevernek a kivágott fák.

Ezeken a területeken valószínűleg a tulajdonosnak adtak kauciót az árusok, így a fenyőfák elszállítása a tulajdonos feladata lesz- mondta Fülöp György.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik