Belföld

Döntés Auchan-ügyben: van értelme a plázastopnak?

A plázastopot nem nagyon szeretné Győr városa: a közgyűlés nemrég lényegében egyhangúlag zöld utat adott az Auchannak ahhoz, hogy a város határában újabb bevásárlóközpontot építsen.

Az önkormányzat azt követően fogadta el a már korábban a város stratégiai bizottságán is átment  előterjesztést, hogy az országgyűlés egy nappal korábban megszavazta a plázastopot – írja a napi.hu.

Az építési tilalom alól a  nemzetgazdasági miniszter adhat felmentést, figyelembe véve egy a  vidékfejlesztési miniszter részvételével működő (a kereskedők egymás  között “KB” jelzővel illetett) bizottság véleményét. Az Auchan a beruházás  első ütemének keretében élelmiszer-áruházat, a komplexumon belül pedig különböző funkciójú kisebb üzleteket akar kialakítani. A második  ütemben különböző profilú szakáruházak, többek között bútor-, sport- és  barkácsáruház, valamint egy gyorsétterem és egy autómosó létesülne a  többhektáros szolgáltatóparkban.

Borkai Zsolt polgármester azzal  érvelt a beruházás mellett, hogy az Auchan az építkezéssel párhuzamosan  több mint egymilliárd forint értékű közlekedésfejlesztési programot  valósít meg a városnak egy olyan részén, ahol a hatalmas forgalom miatt  nagyon sok a baleset.

A plázastop a politikai berkekben is nyíltan kirekesztő intézkedésként emlegetett, elsősorban a diszkont kereskedelmi láncok terjeszkedését hivatott visszafogni. Ez ugyanakkor merőben ellentétes az uniós normákkal. Ráadásul nem mellékesen a Magyarországon működő diszkontláncok többsége német hátterű – Magyarország pedig gazdaságilag erősen függ Németországtól.

Nagy kérdés, hogy a kormányzat mit szeretne kezdeni a szemmel láthatóan betarthatatlan jogszabállyal. Elemzők szerint a törvénynek köze van egy állami élelmiszer-ellátó rendszer kialakításának elősegítéséhez. Az utóbbi időben szóba került egy állami cigarettaértékesítő hálózat kialakítása és egy szociális bolthálózat létrehozása is. Ha ezek valóban aktuálissá válnak, a jogszabályt nagyon gyorsan élesíteni lehet – azon a környéken, ahol elindul az állami üzlet, valóban tiltják majd a kiskereskedelmi fejlesztéseket. Kérdés azonban, hogy ehhez honnan lesz pénz. Most ugyanis újra kell tervezni a költségvetést, és az olyan égetően fontos területeknél is újra kell számolni a pénzt, mint például a hulladékgazdálkodás, ahol újfent az állam kíván szerepet vállalni.

A győri döntés precedens értékű lehet, hiszen  minden komolyabb város önkormányzata keresi a lehetőséget a  kereskedelem fejlesztéséhez és örömmel vesz a győrinél kisebb  beruházásokat is. A közgyűlés mostani döntésére bármelyik polgármester  hivatkozhat és kijárhatja majd az illetékes minisztériumnál a  beruházást. Ha viszont nemet mondanak az igényekre, az önkormányzat nagyon gyorsan szembekerülhet a kormányzattal, ami pedig politikai patthelyzethez vezet.

Az Auchan többek között Győrben vállalta az M1-es autópályáról  a 83-as főútra vezető csomópont korszerűsítését is. A képviselő-testület ülésén érvként hangzott el az is, hogy az Auchan a beruházással mintegy 500 új munkahelyet teremt a városban. Az áruházláncnak  ez lenne a negyedik vidéki egysége, a fővárosi agglomeráción kívül csak Miskolcon, Székesfehérváron és Kecskeméten működtet áruházat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik