Belföld

Budapesttől is megvonta a befektetési ajánlású osztályzatot az S&P

24.hu
24.hu

2011. 12. 28. 15:36

A Standard & Poor's Budapesttől is megvonta a befektetési ajánlású adósosztályzatot szerdán, miután nemrégiben Magyarország államadósi minősítését is a befektetésre ajánlott szint alá sorolta vissza.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban közölte: a magyar fővárosra külön érvényben tartott besorolásának rontását az indokolja, hogy a cég – saját osztályzati kritériumai alapján – Budapestnek sem ad a magyar államadósi minősítésnél jobb besorolást.
Ennek alapján a Standard & Poor’s az eddigi “BBB mínusz/A-3”-ról egy fokozattal “BB plusz/B”-re módosította Budapest hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló kötelezettségeinek osztályzatát. Az S&P egyben levette a budapesti adósbesorolást a negatív kihatású felülvizsgálati listáról, és további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást adott a magyar főváros új osztályzatára.
A Standard & Poor’s egy hete ugyanezeket a hitelminősítői lépéseket hajtotta végre Magyarország mint szuverén adós esetében is.
A budapesti osztályzatok átsoroláshoz fűzött szerdai londoni elemzésében a hitelminősítő ugyanakkor felidézte, hogy módszertana tartalmaz egy úgynevezett indikatív adósmegítélési szintet (ICL), amely Budapest esetében eddig “bbb plusz” volt, most azonban ez a megítélési szint is romlik egy fokozattal, “bbb”-re.
A Standard & Poor’s metodikai meghatározása szerint az ICL nem elsősorban adósosztályzat, hanem egy adott önkormányzat önálló hitelképességi értékelése a szuverén felső besorolási korlát figyelmen kívül hagyásával. A hitelminősítő az egyedi adósprofil, valamint az érintett önkormányzat működési környezetét meghatározó helyi intézményrendszer sajátosságai alapján határozza meg egy-egy önkormányzat ICL-szintjét.
A cég szerdán közölte: Budapest ICL-szintjének rontása a magyar gazdaság középtávú növekedési kilátásainak átértékelését tükrözi, és azt, hogy Budapest adja a teljes magyar GDP-érték 38 százalékát.
Budapest ICL-értékelése a Standard & Poor’s szerdai londoni elemzése szerint a város kedvező likviditási helyzetét tükrözi, ezen belül azt, hogy a szabadkészpénz-állomány meghaladja a következő 12 hónap adósságszolgálati kötelezettségeit.
A főváros ICL-besorolása az elemzés szerint tükrözi azt is, hogy a hitelminősítő véleménye szerint Budapest erőteljes költségvetési teljesítményt nyújt, és a városvezetés elkötelezte magát amellett, hogy a 2011-2014-es időszakban is a tavaly év végi szint közelében tartja a nominális adósságállományt.
A budapesti ICL-értékelésre ugyanakkor korlátozó tényezőként hat az S&P szerint az, hogy a fővárosra folyamatos nyomás nehezedik a helyi tömegközlekedési vállalat gyenge pénzügyi teljesítménye miatt.
A Standard & Poor’s közölte: jelentős mértékű bizonytalanságot is észlel az intézményi keretek jövő évi fejlődésével kapcsolatban a települések, valamint a települési vállalati szektorok szempontjából.
Mindemellett Budapest költségvetési rugalmassága az S&P megítélése szerint “csak átlagos”.
A Standard & Poor’s szerdai elemzésében közölte, hogy ha lejjebb sorolná a magyar államadós-osztályzatot, akkor a főváros besorolásait is lejjebb viheti. Tekintettel azonban a Budapestre érvényes jelenlegi “bbb” ICL-minősítésre, az S&P valószínűtlennek tartja a magyar fővárosra ezzel az értékelési módszerrel kialakított megítélési szint “jelentősebb” gyengülését.
Ezért a cég úgy tartja, hogy nagyobb valószínűséggel romlana Budapest adósosztályzata a magyar szuverén besorolás további visszaminősítése esetén, mint a városra érvényes ICL-szint romlásának eredményeként.
A hitelminősítő ugyanakkor közölte azt is, hogy jelenleg “korlátozottnak” tartja Budapest felminősítési potenciálját. A magyar főváros besorolásának felső határa a szuverén magyar devizaadós-osztályzat, tekintettel a magyar kormány és a helyi önkormányzatok közötti jelenlegi viszonyrendszerre – áll a Standard & Poor’s szerdai elemzésében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.