Belföld

˝Rohamtempóban a diktatúra felé˝

24.hu
24.hu

2011. 12. 27. 17:39

Orbán, a kamikaze; Félelem uralkodik Magyarországon; Orbán Viktor a magyar Übü király - néhány cikk címe, amely Magyarországról jelent meg a keddi európai sajtóban.

A brit The Times, a szlovák Sme, a francia Libération a magyar belpolitikáról, az osztrák Der Standard és a svájci Tages Anzeiger a gazdaságról, a kultúrpolitikájáról illetve az alaptörvényről cikkezett kedden.

A The Times konzervatív napilap internetes változatában Adam LeBor tudósító annak a véleményének adott hangot, hogy “Magyarország ütközés felé tart az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal, miután jobboldali kormánya nem tett eleget azoknak a brüsszeli felhívásoknak, hogy vonja vissza az EU-jogsértőnek minősített törvénytervezeteket”, jóllehet a gazdaság az összeomlás felé vette az irányt. Az írás szerint a Fidesz tavalyi választási győzelme óta csaknem minden, korábban független intézményt ellenőrzése alá vont, most pedig “a jegybank került a tűzvonalba”. Elemzők szerint Magyarországnak égetően szüksége lenne pénzügyi segítségre, miután két hitelminősítő is megvonta befektetésre ajánlott adósosztályzatát, ami “fenntarthatatlan szintekre” emelte az állami hitelfelvétel költségeit. A brit lap tudósítója nyugati diplomatákat idéz, akik szerint a külföldi cégek “egyre óvatosabbak” a magyarországi befektetésekkel a kormány “kiszámíthatatlan viselkedése miatt”.

Kedden másik elemzésben is kitért a The Times a magyarországi belpolitikára. Charles Bremner, a lap európai szerkesztője szerint Orbán Viktor kormánya “aggasztó mértékben forgatta vissza az időt, és az EU nem sokat tehet ebben az ügyben”. Bremner szerint Orbán Viktor “szembeszállása Európa civilizált normáival aggasztja a közép-európai ellenzékiek azon nemzedékét, amely még küzdött a szabadságért a kommunista uralom alatt”.

Orbán, a kamikaze címmel közölt kommentárt a magyar kormány és az Európai Unió, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti tárgyalásokról a Sme című szlovák liberális napilap. Peter Schutz, a kommentár szerzője szerint nem kizárt, hogy Magyarország korábban “ízleli meg” a csődöt, mint Görögország. A cikkíró szerint nem világos, hogy a magyar miniszterelnökben tudatosult-e, mibe hajszolja az országot. “Európa tele van populistákkal, de Orbán és társai úgy viselkednek, mintha elhinnék saját propagandájukat.” Hogy esély lehet a megegyezésre az IMF-el, azt “teljesen kizárni nem lehet. A konzervatív pártok körében a Fidesznek továbbra is befolyásos bázisa van. Az azonban meglepetés lenne, ha Magyarország a 2012-es évet csőd nélkül és továbbra is Orbánnal a miniszterelnöki bársonyszékben élné túl” – zárja kommentárját a Sme.

A Der Standard liberális osztrák napilap keddi számában Félelem uralkodik Magyarországon c. írásában Paul Lendvai Bibó Istvánt idézve azt írta, “demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni”, ugyanakkor szerinte Magyarországon egyre inkább a félelem jellemző, elsősorban a gazdasági összeomlás réme miatt. A publicista kiemelte, hogy a kormány állításával szemben az ország problémái belső okokra vezethetők vissza, azok független szakértők szerint a kabinet “dilettáns gazdaságpolitikájának” következményei. A cikk szerint Orbán Viktor “Magyarország de facto egyeduralkodója”, s habár értelmiségi körökben “a legvadabb híresztelések terjengenek róla”, egyelőre nem készül palotaforradalom a Fideszen belül.

A lap a magyar kultúrpolitikáról is kommentárt közölt. A “Kultúrpolitikai csaták Magyarországon” címmel megjelent írás szerzője, Herwig Höller a budapesti “Hősök, királyok, szentek” kiállításra utalva megjegyzi, a kormány egyre inkább patrióta, a múltba visszatekintő művészetpolitikát folytat. Az alaptörvényhez készült, Kerényi Imre által rendet festményeket is hosszasan bemutató írás kiemeli, hogy a kormány nem tűri meg az új irányvonallal szembeni kritikákat.

“Rohamtempóban a diktatúra felé” címmel közölt cikket a magyar alaptörvényről a svájci Tages Anzeiger. A kommentár szerint az elmúlt másfél évben Orbán Viktor és a Fidesz “egy szűk baráti kör” irányítása alá vonta az országot, “mindenhova a parlament ellenőrzésével szemben immunis, hosszú kinevezések által védett vazallusokat ültetett”. Az írás úgy fogalmaz: az új alkotmány “az autópálya, melyen Magyarország nagy sebességgel halad a diktatúra felé”, megjegyezve, hogy január elsejétől az ország már nevében sem köztársaság.

“Orbán Viktor a magyar Übü király” címmel közölt kedden budapesti tudósítást a kormány intézkedéseiről és az azok miatti tiltakozásokról a Libération című baloldali francia napilap. A “jobboldali populista” kormányfő olyan választási törvényt szavaztatott meg a parlamenttel, amely “háromnegyedes többséget biztosít pártjának a parlamentben abban az esetben is, ha csak a szavazatok 25 százalékát szerzi meg” – vélekedett a tudósító. Florence La Bruyere mint “a reménytelenség kiváltotta felkelésről” számolt be az LMP-s és szocialista képviselők parlament előtti, december 23-i akciójáról, rendőrségi őrizetbe vételükről és az azt követő, több ezer fős Kossuth téri tüntetésről. A lap idézte Scheiring Gábor LMP-s képviselőt, majd a cikk szerzője úgy összegezte értesüléseit, hogy a Fidesz majd szükség szerint kiforgatja a választási szabályokat, szavazatokkal tömi tele az urnákat, esetleg megakadályoz egyes választópolgárokat a szavazásban, “mint Oroszországban”. “Véletlen, vagy sem”, a budapesti Bábszínházban éppen ez idő tájt játsszák Alfred Jarry burleszkbe hajló vígjátékának, az Übü királynak egy adaptációját. Übü, mint Orbán is, örökké hatalmon akar maradni. A színészek teletömik az urnákat, majd azt kiabálják, hogy a királynak “már négyharmada, már ötharmada van!” – zárja kommentárját a Liberation.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.