Belföld

Az LMP elítéli a Temerinben történteket

Kunstár Csaba
Kunstár Csaba

2011. 12. 27. 15:38

A párt kérte, hogy a magyar és a szerb kormány Temerin és a környező települések polgármestereivel és a tartományi képviselőházzal együtt dolgozzon ki cselekvési tervet a további erőszak elkerülése érdekében.

A vajdasági magyar sajtó hétfőn számolt be magyarokat ért incidensről; egy, a karácsonyi éjféli miséről hazatartó nyugdíjas magyar asszonyt bántalmazott két szerbül beszélő nagykorú személy, tartós sérüléseket okozva neki. A segítségére siető fiatal magyar házaspárt is bántalmazták.

Orosz Dávid és Szabó Tímea, a párt országgyűlési képviselői keddi közös közleményükben azt írták, az LMP megdöbbenéssel értesült az incidensről, és közölte: kiállnak a megtámadott temerini magyarok és közösségeik mellett, illetve együttérzésükről biztosítják őket. Hozzátette: meggyőződése, hogy az erőszakra soha nincs mentség és az sohasem helyettesítheti a demokratikus, együttműködésre épülő konfliktust kezelő eszközöket.

Az elmúlt két-három hónapban több etnikai alapú incidens történt Temerinben. A közrend és a nyugalom helyreállításáért és megszilárdításáért október végén Ivica Dacic szerb belügyminiszter részvételével a vajdasági tartományi biztonsági tanács kihelyezett ülést tartott a városban. Az eseményen Ivica Dacic kijelentette: a Vajdaságban szilárd a közbiztonság, sikerült megőrizni a közrendet és a nyugalmat, és csökkent a nemzeti hovatartozás miatti okokra visszavezethető incidensek száma is, olyannyira, hogy az idén a legalacsonyabb 2004 óta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.