Belföld

Vadássz autós, ha kell a műszaki matrica!

Híján vannak a budapesti okmányirodák a műszaki vizsgát igazoló matricáknak, nem is kicsit, nagyon.

Merre vagy matrica?

Nincs, és még nem is lesz egy darabig. Van, de csak pár darab és csak kerületi lakosoknak adunk – nagyjából ezeket kapják válaszképp azok az autósok, akik a levizsgáztatott autójukra szeretnék megszerezni azt a bizonyos – már-már fehér holló kategóriát képező – műszaki érvényességet igazoló matricát a budapesti okmányirodában. Úgy tűnik, a plakett jobban fogy, mint a mákos beigli, ennek az az oka, hogy sok, 2006 előtti kocsinak más lett a környezetvédelmi besorolása. Ezeknél a járműveknél az okmányirodákra hárul a feladat, hogy feltegyék az áhított matricát, ám a dolog szépséghibája, hogy a címkére gyakorlatilag vadászni kell. A problémára egy autós (későbbiekben lásd: autósunk) hívta fel a Hír24 figyelmét.


Fotó: MTI / Marjai János

Segíts magadon

Szóval autósunkat is küldözgették ide-oda. Elmondása szerint idejébe, energiájába és „nagyonnagyonszépenkérésébe” fájt, hogy hozzájusson a zöld színű csodához. A gond akkor kezdődött, amikor a vizsgahelyen közölték vele, mindezt magának kell megoldania. Először saját kerületében próbálkozott, vagyis a XV. kerületi okmányirodában. Úgy tűnt, minden rendben van, még időpontot is kapott. Kapott, de amikor megjelent a hóna alá csapott rendszámtáblával, szembesülnie kellett azzal, hogy ott ugyan nincs matrica. Az ügyintéző akkor azt mondta, próbálkozzon Újpesten, mert esetleg náluk még szerencséje lehet. Autósunk el is csörtetett a IV. kerületbe, de már csak zárt ajtókat talált.

A következő próbálkozás a II. kerületben volt, ám autósunk ekkor már biztosra ment, telefonon érdeklődött. Az ottani ügyintézőtől azt a tájékoztatást kapta, hogy matrica ugyan van, de mivel nem kerületi, nem tudják fogadni, pedig hát országos ügyintézés volna ugye… Végül hosszas utánajárás után a XVIII. kerületben eldurrant a képzeletbeli tüzijáték: mint mondja, itt nagyon kedvesek voltak, kapott is időpontot. Nagyon sokszor, nagyon szépen kérte, de kapott. A telefon másik végén lévő hölgy tudta, értette, és segített is. 

Nem autósunk az egyetlen, aki hasonló tortúrán ment keresztül. Az okmányirodákban többen várakoztak vele együtt, ugyancsak matricára éhesen. Volt, aki még szabadságot is kivett emiatt – mesélte a már felcímkézett autótulajdonos.

Egyezkedjen a rendőrrel!

A „menetrend” szerint az, aki leteszi a vizsgát, kap erről egy 14 napig érvényes igazolást, vagyis az autósoknak két hetük van arra, hogy beszerezzék a plakettet. Ennyi idő alatt azonban jelenleg képtelenség hozzájutni, az okmányirodák – halasztó hatály híján – ugyanis nem hosszabbítják meg az igazolás érvényességét. Arra a kérdésre tehát, hogy mit csináljon az, akit a bűvös 15. napon vagy azután megállít a rendőr, autósunk azt a választ kapta, hogy próbáljon dűlőre jutni az egyenruhással.

Keress autós, keress!

Sorra vettük Budapest összes okmányirodáját, hátha valahol mégis akad egy fránya matrica. Sorra, a központon át az I.-től, egészen a XXIII. kerületig. A telefonálgatásban egy ugyancsak plaketthiányban szenvedő kocsitulajdonos (későbbiekben lást kettes számú autósunk ) volt a segítségünkre.

Karácsonyi ajándék gyanánt íme egy kis útbaigazítás azoknak, akik még mindig keresnek, kutatnak, de sehol sem találnak: szóval kettes számú autósunknak azt mondták Budapest Főváros Központi Okmányirodájában, hogy bizony országos szinten hiánycikk a matrica, de már rendeltek, és jövő hét közepén várható, addig azonban kevés esély van arra, hogy bárhol is hozzájut. Ez sok kerület esetében így is van, legalábbis az I., a VI., a VII., a XIV. XVI. és XVII. kerület ügyintézői mind ezt a lesújtó hírt közölték, bár Rákosmentén a telefon másik végén lévő hölgy, – kerületi lakos vagy nem kerületi lakos kérdés ide vagy oda – készségesen felajánlott egy időpontot.


Fotó: MTI / Kosztincsák Szilárd

A II. kerületben azt mondták, matrica van, de már nyitáskor elfogyott a sorszám, itt azt a tanácsot kaptuk, hogy esetleg pénteken, a reggeli kakasszóval egyidőben érdemes  próbálkozni. Emellett javasolták a XIV. kerületet is, mint lehetőséget, bár mi azt akkor már jól tudtuk, hogy ott ugyan semmiféle plakett nincs. A III. kerületben ugyancsak akad matrica, sőt, állítólag ki sem fognak fogyni belőle, viszont időpontot kell kérni, a várakozás pedig hosszú, mivel sokan érkeznek hozzájuk más kerületekből is.

A X. kerületben is szerencsénk lett volna, ha kerületiek lettünk volna, mert hát matrica van, csak nem nekünk. Így egészen máshol lakó, kettes számú autósunk Kőbányától csak január közepén remélhetne bármit. A XVIII. kerületben is van ám a vágyott holmiból, a hölgy nagyon kedvesen azt mondta, persze, nem gond, ha semmi közünk a kerülethez, mivel országos ügyintézés van. A XXII. kerületben viszont ismét elhangzottak a mumussá vált szavak: van, de csak időpontra, és csak ha kerületi. Soroksáron viszont már csak részinformációkat tudtunk szerezni, a beszélgetés ugyanis annál a pontnál elakadt, amikor segítőnkről kiderült: bizony nem ott lakik, ahol neki kéne.

Bár mindent tudni akartunk, mégsem tudunk. A homályos foltok egyetemes oka, hogy néhány okmányirodát csütörtökön egyszerűen nem lehetett elérni. Próbáltuk többször is, de nekünk nem ment. Hogy szó ne érje a ház elejét, lehet, hogy másnak sikerült. Szóval arról, hogy vajon mi a helyzet a IV., az V., a VIII., a IX., a XI., XII., XIII., XV., XIX. kerületben, nincs információnk. Mentségül szolgáljon, XIII. kerületi hivatalban legalább egy gépi hang figyelmeztetett, hogy a vonalak túl vannak terhelve, felkészítvén lelkünket a hosszas várakozásra, a XII. kerület telefonja pedig legalább zenélt.  A XX. kerületi Okmányirodát is kerestük, az pedig nemes egyszerűséggel Karácsony előtt már zárva van – tudtunk meg egy hölgytől az önkormányzatnál.

Szeretünk Csepel!

jó hír a XXI. kerületben érte kettes számú autósunkat: az ügyintéző azt mondta rendeltek, és kaptak is. Nem keveset, negyvenet. Legutóbb húsz darabot szállítottak nekik, ez kitartott két szép hétig, és várnak is, adnak is, szeretnek is, ha ott laksz, ha nem.

Végezetül így hát csak annyit üzennénk: hajrá autósok, hajrá, vagy szóljatok a Jézuskának, hátha…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik