Belföld

Akinek tizenöt évig nem lesz karácsony

Megrázó színielőadás, rovott múlttal.

További képekért kattintson a fotóra
A vigyorgó óriás Fotó: Neményi Márton

Nehezen fér a bőrébe az ember, ha a nézőtéren ülnek a családtagok, akikkel amúgy csak havi fél órára lehet együtt. És ingadozik a lélek is, mert börtönben vagyunk, ahol nem tanácsos érzelmet mutatni. Néhány fogvatartott egyre többet kacsint ki a nézőtérre, arca csak a szúrós nevelői tekintetre rendeződik vissza.

Pedig rendbontástól nem kell tartani, mesejátékra készül a Balassagyarmati Fegyház és Börtön társulata. A helyszín impozáns, a börtön két éve felújított Szent Mihály Kápolnája. Az alkalom sem mindennapos, karácsony okán ugyanis saját gyerekeiknek játszhatnak olyan emberek, akiknek korábban eszükbe sem jutott, hogy meséljenek.

Mindegy, mit követett el

A legutóbbi előadásuk főszereplője, a hegyomlás méretű Béla most a kétfős zenekart erősíti, profi módon. Ismerősként köszönt, közlékenyebb, mint múltkor, bár a mennyi van még kérdésre nem jön pontos válasz, csak egy halkan eldünnyögött „olyan két-három év”. Van a társulatban művész, aki tizenöt év múlva szabadul, ő talán el sem hiszi, hogy neki még másfél évtizedig nem lesz civil karácsonya.


További képekért kattintson a fotóra
Szívvel-lélekkel Fotó: Neményi Márton

Budai István bv. ezredes, börtönparancsnok állítja, az elkövetett tettek súlya nem volt kizáró ok a szereplőválogatáson, bankrabló és gyilkos is színpadra lép. A darabot a Feldmár Intézet munkatársai írták és próbálták el a rabokkal. A rendező, Büky Dorottya, (aki a rendszerváltás után két ciklust ült végig a Parlamentben, az SZDSZ színeiben) rendezőként sem kérdezett semmit a fellépők múltjáról: „Mindenki annyit árult el magáról, amennyit akart. Volt, aki titkolózott, míg mások szinte kérkedtek a tettükkel.”

A társszerző, a Kanadában élő Feldmár András interneten kísérte figyelemmel a próbafolyamatot, jelen volt viszont a korábbi környezetvédelmi miniszter, Kóródi Mária is, aki – a rendezővel egyetemben – végigénekelte-táncolta az előadást.

Király vagy halál

A darab címe Király vagy halál. Az egyén fejlődéséről szól, ahogy a semmirekellő főhős lelkiismerete feltámad és összefogással még saját rablóbandáját is jó útra téríti. Mintha az EU Magyarországgal kapcsolatos reményeit foglalták volna össze negyven percben. (Ahogy az sem nélkülözi az áthallást, ahogy a mű végén a király a zsiványokat kéri meg az ország újjáépítésére.)

Feldmárék létező önismereti programjukat adoptálták a börtönviszonyok közé, alkalmazkodni kellett a helyhez, ahol ritkább a kitárulkozás és az egymás elfogadásán alapuló testi kontaktus is. „A szereplőknek nehéz volt megszokniuk, hogy három lépésnél közelebb mehetnek egymáshoz és a darabban ki kell ereszteniük a hangjukat” – mondta Büky Dorottya.

Árgyélus kismadár

Utóbbira azért nem volt panasz, ugyanaz az orgánum kell egy színpad beüvöltéséhez, mint amikor egy bankfiókban kell nyomatékosítani, hogy „ez egy bankrablás, mindenki feküdjön a földre!”. Ennek tudatában meg sem lepődtünk, hogy a darabbéli vigyorgó óriás milyen hitelesen játszik, ő egyébként bankautomatákat tépett ki a falból, mielőtt bekerült volna, de az Árgyélus kismadarat alakító, termetes elítélt is nagyon meggyőző volt.

További képekért kattintson a fotóra
A madárka és a világ legszebb almafája Fotó: Neményi Márton

A szereposztással kapcsolatban Budai parancsnok elismerte, hogy a mesekörre jelentkező 15 fogvatartottból ketten is azért morzsolódtak le, mert nem akartak madarat vagy kisrókát játszani. Börtönben az ember vigyáz a hírnevére. Az igazán bevállalósak közé tartozik viszont Puporka Tibor, ő alakította a világ legszebb almafáját, mindenki nagy megelégedésére.

A közönség körében ugyanis nagy sikere volt a darabnak, igaz, a többségében óvodáskorú, de a börtönviszonyokban már tapasztalt nézőktől nem is várható el a kritika. A rabok pedig negyvenöt percre felszabadultak voltak. Más érzés az, ha egy kis időre nem száma, hanem neve van az embernek. Az előadás végén aztán mindenki odaszaladhatott a havonta legfeljebb fél órára látható apához, hogy tizenhárom csonka család idén átélhesse, milyen is a karácsony. A börtönön belül torokszorító, tudva, hogy a gyerekek nem felelősek az apjuk bűneiért.

Halászlé, mákos tészta

A hazai börtönök mindegyikében készülnek valamilyen műsorral a fogvatartottak: adventi-betlehemi mesét, verseket, éneket adnak elő; nemcsak társaik és hozzátartozóik előtt, de idősek otthonában, fogyatékkal élő gyermekeknek, vagy javító-nevelő otthonokban. Balassagyarmaton a karácsonyi menü halászléből és mákos tésztából áll. Az elítéltek kapnak bejglit, a magányosok pedig csomagot. Idén először pedig valóban éjfélkor tartják a szentmisét.

Olvasói sztorik