Belföld

Regölés a múzeumban

A 19. századi népszokást a veszprémi múzeum elevenítik fel.

Először tart nyitva a két ünnep között a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum, ahol a kiállítások mellett a karácsony és újév közötti népszokást felelevenítve regöléssel várják a látogatókat.

December 28-án 15 órakor Regölés a múzeumban címmel Pilipkó Erzsébet néprajzkutató, főmuzeológus tart előadást a népszokásról, amelyet a 19. században még minden településen ismertek – mondta az MTI-nek Gáspár Móna, a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum közönségkapcsolatok és marketing osztályvezetője.

A főleg a Dunántúlon elterjedt szokás – amely a téli napforduló ünnepének emléke – keretében 15-20 éves legények kifordított bundában, szőrkucsmába öltözve faluról falura jártak, láncos bottal nagy zajt csaptak, éneklés közben a földhöz ütögettek, a falubelieknek bőséges új évet kívántak. A vándorénekesek cserébe almát, mogyorót, diót és kalácsot kaptak. A regölést a néprajzkutató előadását követően a balatonalmádi Botorka Táncegyüttes mutatja be a múzeumban.

Gáspár Móna tájékoztatása szerint 2012-ben hat új tárlat nyílik majd a veszprémi múzeumban: januártól áprilisig a mobiltelefonok történetét bemutató tárlatot, májustól decemberig a Varázslatos porcelánvilág című kiállítást, júniustól novemberig pedig 22 magyar kortárs képzőművész kinetikus és fényművészeti bemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők. Terveik szerint április végén a Néprajzi Múzeum Tárgyas ragozás című, szubjektív etnográfiát a középpontba állító vándorkiállítása lesz látható, míg szeptemberben a Múlt-tükör a jelennek sorozatban a gyermekáldás kultúráját mutatják be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik