Belföld

Minden eddigi rekordot megdöntött az idei Mikulásgyár

Több mint 21 ezer kartondoboz adomány gyűlt össze országszerte, ebből mintegy 17 ezer a fővárosi helyszíneken.

Rekord mennyiségű, több mint 21 ezer kartondoboznyi adományt gyűjtött össze a Magyar Vöröskereszt és a MikulásGyár. Az élelmiszer adományok száma például kétszeresére nőtt a. A céges adományozók idén kevesebben voltak, a lakossági összefogás ezzel szemben látványos emelkedést mutat.

A jótékonysági adománygyűjtő akciót immár hetedik alkalommal rendezték meg. Több mint 21.366 kartondoboz adomány gyűlt össze országszerte, ebből mintegy 17.000 a fővárosi helyszíneken. A vidéki gyűjtőpontok közül Győr (834 doboz) bizonyult a legeredményesebbnek, majd Szeged (508 doboz) és Székesfehérvár (485 doboz) következik, de nagy volt az adakozó kedv Nagykanizsán (354 doboz) is.

Ebben az évben több intézményben, szervezetnél is gyűjtötték az adományokat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság például nem csupán adományt hozott – az állomány tagjai önkéntes munkával is segítették a jótékonysági adománygyűjtő akció sikerét, csakúgy, mint a Rendőrtiszti Főiskola hallgatói, akik már évek óta részt vesznek az akcióban.

Az önkéntesek voltak idén is a Mikulásgyár mozgatórugói: az Önkéntesség Európai Évében országszerte több mint 400 önkéntes fordította tudását, idejét és energiáját arra, hogy szebbé tegye a rászorulók karácsonyát.

A MikulásGyár indulása óta több száz segítségkérő levél érkezett a Magyar Vöröskereszthez.Volt olyan levélíró, aki a korábbi években még adakozott, mostanra viszont sajnálatos módon ő maga is rászorulóvá vált -– mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének igazgatója. Többségében a mindennapi élethez szükséges alapvető élelmiszereket kértek az emberek, ezért is jó hír, hogy a tavalyi évhez képest megduplázódott a MikulásGyárba hozott tartós élelmiszerek mennyisége. E mellett továbbra is sok játékot, könyvet és édességet ajánlottak fel az adományozók -– tette hozzá.

Az idén 130 éves humanitárius szervezet már a gyűjtés idején megkezdte az adományok szétosztását, Karácsony előtt több ezer rászoruló családhoz jutnak el a segélycsomagok. A Magyar Vöröskereszt a rászorultság elve mentén segíti a nehéz körülmények között élőket, országos hálózata révén kapcsolatban áll a helyi önkormányzatokkal, családsegítőkkel és szociálisintézményekkel, hogy odakerüljenek az ajándékcsomagok, ahol arra leginkább szükség van – hangsúlyozta az igazgató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik