Belföld

LMP-demonstráció: Gyurcsány Ferencet kiengedték

Kiengedték Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt és több más előállított képviselőt péntek délután a budapesti Gyorskocsi utcai fogdából.

Gyurcsány Ferenc a fogda előtt újságíróknak azt mondta: nagyjából egy órát vártak a folyosón, amikor egy – vélhetően – rendőrnyomozó kiállított egy “nyúlfarknyi papírt”, amely arra volt jó, hogy kiengedjék őket. Ezen a papíron ők panaszt tettek a rendőri intézkedés ellen – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint elismerés jár az LMP-nek azért, amit csinált. Mint mondta, az, hogy a demokratikus ellenzék pártjai szolidárisak voltak azokkal, akiket eljárás alá vontak, egy természetes politikai gesztus.

A DK elnöke közölte: a demokratikus nemzeti ellenállásnak ezek lesznek az építőkövei. Hozzátette, világos, hogy ez a kormány ezt nem fogja tudni csinálni; ma az LMP, míg holnap mások, civilek, szakszervezetek fognak elindulni, mert a “kormány rendszerével nem lehet együtt élni”.

Gyurcsány Ferencen kívül már a DK többi előállított tagja, Vadai Ágnes, Molnár Csaba és Kolber István, valamint más ellenzéki képviselők is elhagyhatták a Gyorskocsi utcai épületet.

Péntek reggel LMP-s képviselők és aktivisták láncolták magukat a Parlamenthez vezető autóbejáratok egy-egy oszlopához, így az Országház ülésére érkezők nem tudtak autóval behajtani a területre. Az “Elég volt!” feliratú táblát tartó politikusok a Házban pénteken szavazásra váró jogszabályok, elsősorban a pénzügyi stabilitási és a választójogi törvény ellen tüntettek.

A rendőrség dél körülre a Parlament északi és déli kapujánál is feloszlatta a demonstrációt. A rendőrök több LMP-s és velük szolidáris MSZP-s képviselőt, valamint a Demokratikus Koalíció több tagját, köztük Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt is előállították a helyszínről.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint a rendőrség összesen 26 embert állított elő az Országgyűlés épülete előtt tartott demonstrációról, az ő elszámoltatásuk és a jogállásuk tisztázása folyamatban van.

A közlemény szerint az Országgyűlés épülete elé, több helyszínre bejelentett demonstráció résztvevői és a hozzájuk csatlakozók közül többen leláncolták magukat a Parlament kapui elé, ezzel megakadályozva a be- és a kiléptetést, az Országgyűlés ülésének zavartalan megkezdését. “A demonstráció fő szervezője a cselekménytől elhatárolódott” – tette hozzá a BRFK.

A rendőrség úgy fogalmazott: tekintettel arra, hogy a demonstráció résztvevői akadályozták a személyek szabad mozgását, és a rendőri felszólításoknak nem tettek eleget, alapos gyanú merült fel arra, hogy megvalósítják a személyi szabadság megsértése bűncselekményt. Amikor az Országgyűlés a demonstrálók magatartása miatt valamennyi bejáraton keresztül megközelíthetetlenné vált, a rendőrség közbeavatkozott, és összesen 26 embert előállítottak – áll a közleményben.

A rendőrség dél körül a Parlament déli kapujánál is feloszlatta az LMP-s képviselők és aktivisták demonstrációját.A rendőrök több LMP-s képviselőt, valamint Gyurcsány Ferencet, Vadai Ágnest és Molnár Csabát, a Demokratikus Koalíció tagjait is előállították, elvitték a helyszínről.

A rendőrök hidegvágókkal leszedték a láncokat, amelyekkel az LMP-s politikusok és aktivisták odarögzítették magukat az oszlophoz a Parlament déli autóbejáratánál, és rendőrautókhoz kísérték őket. Eközben kisebb tumultus alakult ki, ezt követően a Demokratikus Koalíció három képviselőjét is a rendőrautókhoz vitték, majd minden résztvevőt elszállítottak.

A helyszínen elterjedt hírek szerint személyi szabadság megsértésével gyanúsítják őket, és mindannyiukat a Gyorskocsi utcába vitték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik