Belföld

Helsinki bizottság: abszurd indokkal vitték el a tiltakozó képviselőket

A jogvédő szervezet jogi segítséget nyújt a Gyorskocsi utcai rendőrségi fogdára előállított tiltakozó aktivistáknak.

A Magyar Helsinki Bizottság felszólította a rendőrséget és az ügyészséget, hogy vizsgálják felül a tüntetők cselekményének “nyilvánvalóan abszurd minősítését”, és szüntessék meg a büntetőeljárást. Mint hozzátették, ezzel együtt ki kell vizsgálni a parlamenti képviselők és aktivisták elleni rendőri intézkedések jogszerűségét, ideértve a testi kényszer alkalmazásának módját is, és azt, hogy az mindenben megfelelt-e a szükségesség és arányosság feltételének.

A szervezet közleményében kifejtette: a büntető törvénykönyv értelmében a rendőrség hivatkozásában szereplő és három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt az követi el, “aki mást személyi szabadságától megfoszt”. Álláspontjuk szerint az élőláncban részt vevők senkit nem gátoltak meg abban, hogy a Parlament épületébe bejusson vagy onnan kijöjjön, hiszen ezt gyalogosan bárki bármikor megtehette, ezért fel sem vetődhet, hogy a tüntetők akárkit megfosztottak volna a szabad helyváltoztatás jogától.

A szervezet arra is kitért, szerinte a Fidesz 2007-es kordonbontása kapcsán hozott bírósági döntés fényében “kérdéses, hogy a tiltakozók magatartása egyáltalán szabálysértésnek minősülhet-e”.
Péntek reggel LMP-s képviselők és aktivisták láncolták magukat a Parlamenthez vezető autóbejáratok egy-egy oszlopához, így az Országgyűlés ülésére érkezők nem tudtak autóval behajtani a területre. Az “Elég volt!” feliratú táblát tartó politikusok a Házban pénteken szavazásra váró jogszabályok, elsősorban a pénzügyi stabilitási és a választójogi törvény ellen tüntettek.

A rendőrség dél körülre a Parlament északi és déli kapujánál is feloszlatta a demonstrációt; tájékoztatásuk szerint összesen 26 embert állítottak elő, az ő elszámoltatásuk és a jogállásuk tisztázása folyamatban van.
A rendőrök több LMP-s és velük szolidáris MSZP-s képviselőt, valamint a Demokratikus Koalíció több tagját, köztük Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt is előállították a helyszínről. Azóta több előállított politikus – így LMP-s képviselők és Gyurcsány Ferenc is – elhagyhatta a Gyorskocsi utcai épületet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik