Belföld

A parlamenti képviselők hivatalosan is szavazógépekké válnak

Házszabály módosítása tovább gyengíti a parlamentáris demokráciát - állítja a TASZ jogvédő szervezet.

Lázár János és hét Fidesz-képviselő a Házszabály módosítását javasolta, ami egy új tárgyalási mód, a kivételes sürgős eljárás bevezetéséről szól, melynek segítségével akár két ülésnap alatt lehet elfogadni egy törvényjavaslatot. A kormánypárti képviselők emellett változtatnának a zárószavazás előtti módosító javaslatok benyújtási rendjén is, amelynek a következménye, hogy a zárószavazás előtti utolsó pillanatban tartalmilag teljesen átírhatják a parlament által megvitatott javaslatokat. A Házszabály módosítása tovább gyengíti a parlamentáris demokráciát, korlátozza az állampolgárok véleménynyilvánítási jogát és a lobbisták dolgát könnyíti.

1. A közügyek megvitatása terén az országgyűlési képviselők megszólalási lehetőségét csak a hatékony működéshez feltétlenül szükséges mértékben indokolt korlátozni. A törvény minőségileg abban tér el a rendeleti szabályozástól, hogy a közvélemény ellenőrzése mellett előzetesen, az országgyűlési vita keretében igazolják a szükségességét és elfogadhatóságát. A módosítási javaslat ellentmond ezeknek az alkotmányos követelményeknek.

2. A törvényhozás eljárási szabályainak az is a funkciója, hogy a kötelezettek megismerhessék a számukra előírni kívánt kötelezettségeket és biztosítandó jogokat, és ezekről előzetesen kinyilváníthassák a véleményüket. A módosító javaslat nyomán lehetőség nyílik az átláthatatlan és követhetetlen jogalkotásra, amely során a véleménynyilvánítási jogot nem tudják érvényesíteni a polgárok.

3. A javaslat bátorítást jelent a partikuláris gazdasági érdekeket képviselő lobbistáknak: nem kell vállalni annak a kockázatát, hogy a parlamenti vitát nyomon követő újságírók leleplezik a törvényjavaslat vagy annak módosítása mögött meghúzódó lobbiérdekeket a törvény elfogadása előtt. Ez korrupciós kockázatot jelent.   „A Házszabály-módosítás szellemisége azt üzeni, hogy a parlament nem a közügyek megvitatásának legfőbb fóruma többé, hanem a kormány játékszere; az országgyűlési – köztük a kormánypárti – képviselők nem autonóm és felelős politikusok, hanem egy szavazógépezet alkotórészei csupán” – mondta Hüttl Tivadar, a TASZ Adatvédelem és Információszabadság programvezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik