Belföld

TASZ: sérti a szólásszabadságot az Index kitiltása

A jogvédők szerint a hírportállal szemben alkalmazott szankció tovább rombolja az Országgyűlés tekintélyét.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet szerint az Országgyűlés elnökének az a döntése, hogy az Index.hu munkatársait kitiltja a parlament üléseiről, súlyosan korlátozza a sajtószabadságot, sérti a szólásszabadságot, és tovább rombolja az Országgyűlés megrendült tekintélyét.

Nem az Index karácsonyi videója idézte elő, hogy romlik az Országgyűlés méltósága, már ha egyáltalán létezik az – áll a TASZ csütörtök délutáni közleményében. “A bajok nem is ezzel a kormánnyal kezdődtek, hanem azzal, hogy Szili Katalin házelnöksége idején kitiltotta a kamerákat pusztán azért, mert a riporterek a dohányzási tilalmat semmibe vevő képviselőket dohányzáson kaptak az Országgyűlés folyosóin. Vajon mit üzen a parlament méltóságáról a választópolgároknak az, hogy a képviselők saját magukra érvénytelennek tekintik a szabályokat, de ahelyett, hogy felelősségre vonnák őket, még az őket leleplező újságírókat büntetik kitiltással? És vajon milyen üzenetet küldött most Kövér László házelnök azzal, hogy a jogos paródiára hatalmi eszközökkel válaszol?” – olvasható a TASZ közleményében.

“Az Országgyűlésnek méltósága nincs, tekintélye viszont van, de azt nem egy viccelődő dal vagy két vicceskedő újságíró sérti, hanem az, amikor a Magyar Országgyűlés elnöke néhány idiótának nevezi a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság bíráit, valamint az a röhejes jogszabálygyár, amelyben a kormánypárt a demokratikus jogalkotás alapelveit semmibe véve futószalagon fogadja el a törvényjavaslatokat” – fogalmazott az írásban Dénes Balázs, a TASZ elnöke.

Mint arról beszámoltunk, az Index csütörtökön levelet kapott az Országgyűlés Sajtószolgálatától, amelyben közölték, hogy a hírportál munkatársai mindaddig nem léphetnek be az Országházba és a Képviselői Irodaházba, amíg az Országgyűlés elnöke megfelelő garanciát nem kap arra, hogy a lap munkatársai tiszteletben tartják az Országgyűlés méltóságát és betartják a parlamenti tudósításra vonatkozó szabályokat.

“Sajnálattal tapasztaltuk, hogy az Index hírportál parlamenti tudósítói az elmúlt időszakban sorozatosan hagyták figyelmen kívül az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó szabályokat, az Országgyűlés elnökének rendelkezéseit és a házszabályt” – mondta az MTI-nek az Országgyűlés sajtófőnöke.

A történtek után az Index főszerkesztője személyes találkozót kért az Országgyűlés illetékeseitől. Mészáros Zsófia az MTI-nek elmondta, mihamarabb tisztázni kívánják a helyzetet, hiszen fontosnak tartják, hogy továbbra is tájékoztathassák olvasóikat az Országgyűlésben zajló munkáról. A találkozón egyúttal szeretnék tisztázni azt is, mit jelent pontosan az Országgyűlés méltósága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik