Belföld

Regionális onkológiai központ épül

Az új központtal és a kórház sürgősségi osztályának fejlesztésével Veszprém jelentős egészségügyi centrummá válik.

Három év múlva nyitja meg kapuit a regionális onkológiai központ Veszprémben, az erről szóló támogatási szerződést csütörtökön írták alá a Csolnoky Ferenc kórházban, ahol emellett átadták a félmilliárd forintból felújított sürgősségi osztályt.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a támogatási szerződés aláírásakor országosan kiemelt fontosságúnak nevezte a két beruházást. Mint mondta, az onkológiai központ és a sürgősségi osztály fejlesztése azt jelzi, hogy “Veszprém nemcsak a megyében, hanem országosan is jelentős egészségügyi központtá tud válni”.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter hozzátette: nemcsak azért fontos az onkológiai központ létrehozása, hogy Veszprém ismét felmutathasson egy újabb nagyberuházást – hiszen az utóbbi időben a város sikeres és gyarapodó, s jó úton halad afelé, hogy a Dunántúl központjává váljon -, hanem mindez fontos az ott élők számára is.

“Nem mindegy az ellátásra szorulónak, hogy mennyit kell utaznia, milyen színvonalú ellátást kap, s nem mindegy a rokonoknak, családtagoknak, hogy milyen gyakran tudják látogatni az itt kezelt betegeket, ezzel is javítva a gyógyulás esélyeit” – jelentette ki Navracsics Tibor.

Kitért arra, abban bízik, hogy a Csolnoky kórház fejlesztésével mindenki jól jár: a betegek, az egészségügyi szakemberek, az ország, és a politikusok is, akiknek kiemelt ígéretük volt a választások előtt a központ megépítése.    Közös erőfeszítésről van szó, mely nem személyes célú – hangsúlyozta Navracsics Tibor.

Lasztovicza Jenő (Fidesz-KDNP), a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke úgy fogalmazott, a két projekt szép ajándék a megye valamennyi lakójának. Kevés pénzből is nagy dolgokat lehet megvalósítani, de mindenkinek dolgoznia kell érte – mondta a projekt kapcsán kibontakozó együttműködésről. A közgyűlési elnök türelemre kérte a kórház egészségügyi dolgozóit, aláhúzva: amit a megyei önkormányzat megígért nekik, azt megtartják.

A támogatói szerződést Rácz Jenő, a kórház főigazgatója és Bene Dániel, az Európai Szociális Alap Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője írta alá. Ezt követően Navracsics Tibor, Kovács Zoltán, Veszprém megyei kormánymegbízott, Lasztovicza Jenő, Rácz Jenő és Bene Dániel együtt avatta fel a felújított sürgősségi szárnyat.

Kovács Zoltán köszöntőjében megjegyezte: Lasztovicza Jenővel közösen hét interpellációt és azonnali kérdést nyújtottak be a parlamentbe, hogy sürgessék az onkológiai centrum megépítését. Kiemelte: a Csolnoky kórház négy projektben összesen több mint tízmilliárd forintot fordíthat fejlesztésre.

A 2014 őszétől működő regionális onkológiai központ létrehozása 3,6 milliárd forintba kerül. Ebből 2,3 milliárd forint európai uniós támogatás, amelyhez a fenntartó megyei önkormányzat 1,3 milliárdot biztosított.

A kétszintes, 4400 négyzetméter alapterületű központban 62 ágyas fekvőbeteg-ellátó osztály jön létre onkológiai és onkoradiológiai profillal. A kúraszerű kezelések magas szintű ellátásához nyújt hátteret egy 12 ágyas speciális kezelő- és megfigyelőegység, emellett korszerű citosztatikus labort alakítanak ki, s itt biztosítják az onkológiai járóbeteg-szakellátást is. A centrum tetőszintjén mentőhelikopter-leszállóhelyet alakítanak ki.

A támogatási pénzből Farkasgyepűn, a tüdőgyógyintézetben 2012 végére új, csaknem ötszáz négyzetméteres diagnosztikai szárnyat építenek a két, már meglévő épület összekötésével.

A sürgősségi részleg teljes egészében megújult: akadálymentessé tették a két épületrész közötti folyosót, az egész osztályt, kicserélték a régi burkolatokat, a nyílászárókat, a villamos és a gépészeti hálózatot, új szigetelőrendszert, vizesblokkot, várókat építettek, s biztonságosabbá, egyszerűbbé tették a helikopteren érkező betegek szállítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik