Belföld

Orbán tiltatta be a Klubrádiót az MSZP szerint

A szocialisták szerint a médiatanács nem dönthetett volna a miniszterelnök beleegyezése nélkül. Az NMHH állítja: önálló döntést hoztak.

Az MSZP véleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök “betiltatta” a Klubrádiót, mert ezt a döntést a kormányfő beleegyezése nélkül nem hozhatta volna meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa – mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Mesterházy Attila. A pártelnök-frakcióvezető azt követelte, hogy a médiahatóság semmisítse meg a döntést.

“Tegnap Orbán Viktor betiltatta a Klubrádiót, ez egy aljas, gyáva és primitív cselekedet volt a miniszterelnök részéről” – jelentette ki Mesterházy Attila. A politikus kifejtette, hogy tudatosan beszél a kormányfőről, mert úgy gondolja, hogy a médiatanács nem hozhatott volna meg egy ilyen súlyú döntést a miniszterelnök politikai felhatalmazása nélkül.

Szavai szerint egy olyan sajtóorgánumot hallgattattak el, amelyik mindig tudta, hogy mi a különbség a “szervilizmus és a sajtószolgálat között”.

Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy a médiahatóság semmisítse meg a döntést, helyette írjanak ki egy “új és tisztességes pályázatot”. Egyúttal kérte, hogy mind a döntéshozatalt, mind a győztesként kihirdetett pályázatot ismertessék meg a nyilvánossággal.

Végül annak a követelésüknek is hangot adott, hogy a kormány ne csak a “hozzá hű médiát támogassa hirdetésekkel, különböző pénzügyi szponzorációval”, hanem kapjanak lehetőséget az ellenzékhez közel sorolt lapok is. Végül azt kérte, hogy tegyék “többpártivá” a médiatanácsot.

Mesterházy Attila leszögezte, hogy az MSZP itthon és külföldön a végsőkig elmegy a tiltakozásban. “A mostani döntésükkel a magyar sajtószabadságot szíven szúrták” – jelentette ki.

Egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az ország és a költségvetés is csődbe megy, ha kútba esnek az IMF-fel és az EU-val folytatott tárgyalások.

Cáfol az NMHH

Magyarországon a kizárólagos állami tulajdonban álló rádiós frekvenciákat az erre törvényben felhatalmazott, kormánytól független, autonóm államigazgatási szerv, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa hasznosítja pályázati úton, törvényben szabályozott eljárásban – közölte az NMHH Szóvivői irodája.

A médiatanács valamennyi pályázati eljárás során a hatályos jogszabályok szerint, az esélyegyenlőség, az objektivitás, az átláthatóság és a megkülönböztetéstől mentes eljárás elveinek figyelembevételével jár el, a pályázók között semmiféle indokolatlan különbségtételt, kizárást vagy korlátozást nem alkalmaz – írják.

Az NMHH sajtóirodája három budapesti körzeti frekvencia, a Budapest 89,5 MHz, a Budapest 103,9 MHz és a Budapest 95,3 MHz pályáztatási eljárását lezáró döntésével kapcsolatban – figyelembe véve a médiatörvény vonatkozó rendelkezéseit – kedden közleményben adott tájékoztatást. Az NMHH hivatalos úton kézbesíti a pályázóknak a médiatanács döntését, amelyből a pályázók megismerhetik az ajánlatukra vonatkozó döntést és annak részletes indokolását.

A közleményben szerepel az is, hogy az ajánlattevőknek a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül lehetőségük van a határozatban foglalt döntéssel szemben jogorvoslattal élni.

“Az NMHH és a médiatanács a pályázati ajánlatban szereplő adatokról a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően fog tájékoztatást adni” – áll a kommünikében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik