Belföld

Lassítaná a törvényhozást?

P. Horváth Ágnes

2011. 12. 21. 14:05

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága szigorítaná a törvényhozás felgyorsításának feltételeit.

Több kormánypárti, illetve ellenzéki módosító javaslatot is támogatott a házszabály változtatására irányuló fideszes indítvány tárgyalása során az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága, szerdán. A testület által támogatott indítványok szigorítanák a törvényhozás felgyorsításának feltételeit.

Lázár János, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője és hét frakciótársa egy, a parlamenti képviselők kétharmadával kezdeményezhető kivételes sürgős eljárás bevezetését javasolja a gyorsított ütemű törvényalkotás egyszerűbbé és átláthatóbbá tételére hivatkozva. A kormánypárti politikusok emellett lehetővé tennék, hogy az előterjesztő, valamint a témában illetékes és az alkotmányügyi bizottság bármilyen tartalmú zárószavazás előtti módosító javaslatot beterjeszthessen az egységes javaslat által érintett törvényekre.

Az alkotmányügyi bizottság ezzel összefüggésben támogatta a fideszes Ékes József azon javaslatát, amely az alaptörvény mellett a sarkalatos törvények módosítása esetén sem tenné lehetővé az új eljárást, ráadásul azt hat helyett csupán három alkalommal tenne elérhetővé egy-egy ülésszakban. A testület megszavazta a jobbikos Dúró Dóra azon kezdeményezését is, amely a kivételes sürgős tárgyalás kezdeményezésének határidejét az ülésnap kezdete előtti óra helyett az előző munkanap délutánjában állapítaná meg.

A bizottság Ékes József oldalára állt a zárószavazás előtti módosító javaslatok szabályozásával összefüggésben is, elfogadták ugyanis a kormánypárti politikus azon javaslatát, hogy ilyen típusú változtatást ne az ülésnap megnyitása előtti óráig, hanem legfeljebb egy nappal korábbig kelljen benyújtani.

A testület nem támogatta, ugyanakkor a bizottsági tagok egyharmadának szavazatát elnyerte, így a parlament szavazhat Ékes József azon javaslatáról is, amely 15-15 perc helyett fél-fél órát biztosítana a képviselőcsoportoknak a kivételes sürgős tárgyalás esetén összevont általános és részletes vitában.

Ékes József nem vett részt a bizottság ülésén, a kormánypárti képviselők pedig megosztva szavaztak a módosító javaslatokról.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Mérk, 2017. április 4.
Koncányi Zsoltné, a Nő az esély című program tanulója viszi a tisztálkodáshoz szükséges eszközöket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézményben Mérken 2017. április 4-én. Nő az esély címmel 7,5 milliárd forint keretösszegű pályázati program indult áprilisban mintegy kétezer, nagyrészt roma nő és pár férfi képzésének és foglalkoztatásának segítésére.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.