Belföld

Lassítaná a törvényhozást?

P. Horváth Ágnes
P. Horváth Ágnes

2011. 12. 21. 14:05

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága szigorítaná a törvényhozás felgyorsításának feltételeit.

Több kormánypárti, illetve ellenzéki módosító javaslatot is támogatott a házszabály változtatására irányuló fideszes indítvány tárgyalása során az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága, szerdán. A testület által támogatott indítványok szigorítanák a törvényhozás felgyorsításának feltételeit.

Lázár János, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője és hét frakciótársa egy, a parlamenti képviselők kétharmadával kezdeményezhető kivételes sürgős eljárás bevezetését javasolja a gyorsított ütemű törvényalkotás egyszerűbbé és átláthatóbbá tételére hivatkozva. A kormánypárti politikusok emellett lehetővé tennék, hogy az előterjesztő, valamint a témában illetékes és az alkotmányügyi bizottság bármilyen tartalmú zárószavazás előtti módosító javaslatot beterjeszthessen az egységes javaslat által érintett törvényekre.

Az alkotmányügyi bizottság ezzel összefüggésben támogatta a fideszes Ékes József azon javaslatát, amely az alaptörvény mellett a sarkalatos törvények módosítása esetén sem tenné lehetővé az új eljárást, ráadásul azt hat helyett csupán három alkalommal tenne elérhetővé egy-egy ülésszakban. A testület megszavazta a jobbikos Dúró Dóra azon kezdeményezését is, amely a kivételes sürgős tárgyalás kezdeményezésének határidejét az ülésnap kezdete előtti óra helyett az előző munkanap délutánjában állapítaná meg.

A bizottság Ékes József oldalára állt a zárószavazás előtti módosító javaslatok szabályozásával összefüggésben is, elfogadták ugyanis a kormánypárti politikus azon javaslatát, hogy ilyen típusú változtatást ne az ülésnap megnyitása előtti óráig, hanem legfeljebb egy nappal korábbig kelljen benyújtani.

A testület nem támogatta, ugyanakkor a bizottsági tagok egyharmadának szavazatát elnyerte, így a parlament szavazhat Ékes József azon javaslatáról is, amely 15-15 perc helyett fél-fél órát biztosítana a képviselőcsoportoknak a kivételes sürgős tárgyalás esetén összevont általános és részletes vitában.

Ékes József nem vett részt a bizottság ülésén, a kormánypárti képviselők pedig megosztva szavaztak a módosító javaslatokról.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.