Belföld

Helytörténeti kiállítóhely lett az egykori kisvasútállomás Domaszéken

Helytörténeti kiállítás nyílt az egykori domaszéki kisvasút állomásának épületében szerdán, a település a projektre 31 ezer eurós (mintegy 9 millió forintos) uniós forrást nyert.

Kispéter Géza polgármester elmondta: Mórahalom és Domaszék önkormányzata, valamint szerbiai partnereik, Óbecse és Temerin helyhatóságai pályáztak sikeresen. A négy település együttesen több mint 150 ezer euró (45 millió forint) támogatásban részesült a Mórahalom-Domaszék-Óbecse-Temerin helytörténeti útvonal az örökségvédelem jegyében című pályázattal. A domaszéki támogatási rész valamivel több mint 31 ezer euró, amelyhez csaknem 1600 euró (mintegy félmillió forint) önrészt biztosított a település.

A projekt eredményeként a domaszéki Kisvasútállomás épületében helytörténeti kiállítás nyílt. A felújítási munkálatokon túl lehetőség nyílt a kiállításhoz kapcsolódó eszközök – paravánok, asztalok, polcok, vitrinek -, valamint irodai, továbbá hangtechnikai eszközök vásárlására is. Épült egy nyitott kiállító tér, ahol a nagyobb gazdasági munkaeszközöket láthatják majd az érdeklődők.

A bejelentkezéses tárlatot folyamatosan bővítik a helyi élet emlékeivel és a vasúti ereklyékkel – mondta el a polgármester, hozzátéve, hogy kisméretű vasúttörténeti kiállításuk már eddig is látható volt egy korábbi pályázatnak köszönhetően.
Domaszéken 1927-től 1975-ös megszűnéséig működött a keskeny nyomtávú gazdasági vasút. Szegedről indult a vonal, majd Kunhalom állomásnál ágazott kétfelé. Egyik ága Ásotthalomig, a másik Pusztamérgesig közlekedett.
A projekt társintézményeinél is különböző méretű felújításokat hajtottak végre. Óbecsén a Népkönyvtárban egyebek közt tetőfelújítás, nyílászárócsere, új elektromos hálózat beszerelése történt. A temerini Tájházban szintén tetőfelújítás és kisebb javítási munkálatok zajlanak, Mórhalmon pedig a gazdasági iskola felújítása valósult meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik