Belföld

Facebookozók mentenék meg a Klubrádiót

„Mentsük meg a Klubrádiót" néven új csoport alakult a népszerű közösségi oldalon. Gyurcsány Ferenc szintén a Facebookon küldött szenvedélyes üzenetet a kormánynak.

Már több mint kétezerötszáz tagja van a Facebook közösségi oldalon létrejött, Mentsük meg a Klubrádiót elnevezésű csoportnak, amely kedd este alakult. A szimpatizánsok petíciót is indítottak az interneten az adóért.

„A Klubrádiót nem adjuk! Toborozz! Kattints oldalt a “Toborozz!” feliratra, majd nagy kék gomb és utána egyenként meg tudod hívni az ismerőseidet!” – szól a felhívás az oldalon. Az akció sikerességét mutatja, hogy alig több mint egy óra alatt hatszázan csatlakoztak a csoporthoz, és az egyre szaporodó kommentek és azok hangneme is a kezdeményezés népszerűségéről árulkodik.

A Facebook-felhasználók többsége valamilyen formában hangot is ad véleményének: akad, aki kedvenc rádióját és a szabad sajtót siratja. „Vissza a demokráciát! Példátlan csörtetés a diktatúra felé! Ezért (is) kell a Klubrádió!”. Más trágár kommentben fejti ki ellenérzését, és van, aki december 22-re tüntetést szervez az MTV-s éhségsztrájkolókért és a Klubrádió megmentéséért. „Közös demonstráció az MTV-s éhségsztrájkolókért és a Klubrádió megszüntetése ellen. 2011. december 22. 16.00 Budapest Pollack Mihály tér (Nemzeti Múzeum mögött)” – írja az egyik hozzászóló. Egy másik hozzáteszi: „Úgy látom ennek a döntésnek nincs köze a frekvencia pályázathoz. (Bár arra hivatkoznak) Inkább a félelemhez. A hatalmon lévők félelméhez. Félnek az igaz szótól, félnek a kultúrától, félnek a korrekt tájékoztatástól, félnek az önálló gondolkodókat nevelő intézményektől és még egymástól is félnek.”

A hivatkozások között legnépszerűbb a hvg.hu cikke „Beavis és Butt-head lenyomja a Klubrádiót” címmel, valamint a nemzetközi sajtó beszámolója és véleménye a Médiatanács döntéséről.

Arató: köpni-nyelni nem tudok

„Köpni-nyelni nem tudok, nem gondoltam, hogy egy félmilliós hallgatósággal rendelkező, 10 éve működő rádió negligálható – ezt mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Arató András, a Klubrádió tulajdonosa, aki szerint “végtelenül cinikus” volt a pályázat. Hozzátette: „A döntéssel szemben van helye jogorvoslati lehetőségnek, ám a médiahatóság jogköre olyan széles, hogy bármit megtehet. Talán nemzetközi fórumokhoz érdemes fordulni”. Arra a kérdésre, hogy budapesti frekvenciáját elveszítve van-e „B” forgatókönyve a rádiónak, azt felelte: gondolkodnak megoldásokon, de konkrétumot egyelőre nem akar mondani.

Gyurcsány szenvedélyes vádbeszéde

„Meg fogtok bukni és megérdemlitek. Megbuktok, mert ostobák vagytok és erőszakosak. Mert primitíven fenn hordjátok az orrotokat, mert semmi nem elég, mert nem ismeritek a mértékletességet. A bukásotok meg ronda lesz. Mert aki olyan magasról zuhan, ahova Ti képzelitek magatokat, az súlyosan roncsolódik, amikor a földre ér. És nem lesz sok megértés, át fognak lépni rajtatok, sokan talán kárörvendve, mások csak figyelemre se méltatva” – kezdte a kormánynak címzett Facebook-üzenetét Gyurcsány Ferenc exkormányfő.

„Becsuktátok a Klubrádiót. A demokratikus Magyarország egyik utolsó hangját. Mert nem bírjátok a nem általatok ellenőrzött nyilvánosságot. Mert azokat szeretitek, akiket meg lehet venni, akiket meg lehet félemlíteni (…) A tudósítást meghamisító köztévét szeretitek. A valóság kiretusálását” – folytatja vádbeszédét a Demokratikus Koalíció elnöke.

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök “betiltatta” a Klubrádiót, mert ezt a döntést a kormányfő beleegyezése nélkül nem hozhatta volna meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető követelte, hogy a médiahatóság semmisítse meg a döntést.

A szocialisták európai parlamenti (EP-) frakciója közleményben ítélte el szerdán a magyar médiatanács döntését, és egyúttal felülvizsgálatra szólította fel a szervezetet. Kérte továbbá, hogy új pályázatot írjanak ki, és az európai normáknak megfelelően biztosítsák a teljes átláthatóságot.

„Mondj nemet a Klubrádió megszüntetésére!”

“A Médiahatóság úgy írta ki a frekvenciapályázatot, hogy azt a Klubrádió semmiképpen nem nyerheti meg” – a többi közt emiatt indítottak magánszemélyek internetes petíciót még június elején, “Mondj nemet a KlubRádió megszüntetésére!” címmel.

“A Médiahatóság teljesen megváltoztatta a pályázat korábbi feltételeit, nevezetesen a jelenlegi frekvenciadíj két és félszerese az induló licitösszeg, így a legnagyobb összegű ajánlatot tevő máris 20 pontot kap a maximum elérhető 72 pontból. Mindennek tetejében a rádiós műsorkészítői tapasztalat csupán 3 pontot ér.

A Médiahatóság most zenei rádióra írta ki a pályázatot, így a műsor 40 %-a zeneszámokból áll majd, ezáltal megszűnik a Klubrádió “talk radio” jellege. Továbbá a pályázati kiírás szerint helyi rádióadót kell létrehozni, így országos tematikájú rádióprogramról szóló pályázatot nem lehet beadni” – ismertették a helyzetet a kezdeményezők.

A petícióhoz, amelyet az interneten lehet aláírni, már több mint 27 ezren csatlakoztak.

A Rádió 1 hallgatói is tiltakoznak

Ne szüntessék be a 103.9 Rádió 1-et! Legyünk több, mint 50.000-ren!” néven gyűjti a szimpatizánsokat a Facebookon, a szintén kedd este létrejött csoport. A Klubrádióhoz képest egyelőre még jóval kevesebb, valamivel több mint 470 taggal.

Mint arról korábban beszámoltunk, kedden döntött a Médiatanács a Budapest 89,5 MHz, a Budapest 95,3 MHz és a Budapest 103,9 MHz helyi körzeti rádiós frekvenciákra kiírt pályázatokról. Mindhárom budapesti frekvencián, várhatóan 2012 első negyedévében, új rádióadók kezdhetik meg működésüket. A 89,5-ös frekvencián a Juventus helyett a Prodo Voice Stúdió Műsorszolgáltató Zrt., a 95,3-on a Klubrádió helyett az Autórádió, a 103,9-en a Rádió 1 helyett a Juventus sugározhat műsort.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik