Belföld

Befejeződött az egyetemi klinikák környezetének felújítása Szegeden

Megújultak a szegedi egyetemi klinikákat övező közterületek, az uniós támogatással megvalósult beruházásnak köszönhetően elsősorban a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) már működő, illetve épülő klinikáihoz juthatnak el könnyebben az ott dolgozók és gyógyulók – közölte Botka László (MSZP) polgármester szerdán a Tisza-parti városban.

Az önkormányzat városrehabilitációs beruházásai követik az egyetemi fejlesztéseket, az oktatási és egészségügyi tömbök rekonstrukcióját és építését – mondta a politikus a megújult Semmelweis utca átadásakor.
Az önkormányzat az elmúlt időszakban 538 millió forintból szélesítette ki a klinikákhoz vezető Oldal utcát, illetve alakította ki a közműveket az SZTE új egészségügyi tömbjének építéséhez, és itt további 190 millió forintot fordított a fejlesztéshez szükséges ingatlanvásárlásokra. A több klinikának helyet adó Semmelweis utcának és környékének a közterületei 320 millió forintból újultak meg. A mintegy egymilliárd forintos fejlesztés költségeiből 686 millió forintot uniós támogatásból fedeztek – tudatta a polgármester.
A Colas Út Zrt. és az Alapközmű Kft. a Semmelweis utcában és a Bánomkert sor érintett szakaszán forgalomcsillapított közlekedési övezetet alakított ki a közutak és a járdák felújításával. Új felszíni csapadékvíz-elvezető rendszert, erősáramú és távközlési hálózatot, valamint közvilágítást építettek ki, a közterületekre új utcabútorok kerültek és megújultak a zöldterületek is.
Pál Attila, az SZTE klinikai központjának vezetője elmondta: a Semmelweis utcai 420 ágyas klinikai tömb északi oldalán 1,2 milliárd forintos beruházással már megkezdődött az új, 36 ágyas sürgősségi osztály kialakítása, ennek kivitelezése várhatóan 2012 közepére fejeződik be.
A professzor reményei szerint még az idén végleges döntés születhet a 420 ágyas tömbtől délre tervezett, 265 ágyas új klinikaépület kivitelezésére kiírt tenderen. A 6,2 milliárd forintos építési beruházás – amelyhez 4,2 milliárd forintos eszközbeszerzés is kapcsolódik – így 2014 első félévére elkészülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik