Belföld

Szócska beismerte, nem tudott semmiről

Az egészségügyi államtitkár még csak most tájékozódik arról, kik és miért hackelték meg a társadalombiztosítás eddigi modelljét.

„Sem ennek a szakmai előkészítésébe, sem az ezzel kapcsolatos egyeztetésbe minket nem vontak be” – ezt válaszolta Szócska Miklós a parlament plenáris ülésén arra az LMP-s kérdésre, hogy vajon tudott-e az adótörvényekhez benyújtott, és a Ház által tegnap elfogadott módosító javaslatról.

Ennek értelmében a jövőben a munkáltatók értékhatár nélkül nettó összegért köthetnek magánbiztosítást alkalmazottaik részére, sőt, a biztosítás kiterjedhet a dolgozó egész családjára is.

Az egészségügyi szakállamtitkár közölte: már tájékozódik a kérdésben, és eddig azt a választ kapta, hogy ez egy körülírt, financiális korlátok közé szorított egészségipari fejlesztésnek kíván teret nyitni, amely mindenképpen korlátozott volumenű. Hozzátette, akkor lesz nyugodt ha ez így van.

A Magyar Nemzet mai száma azt írta: nemcsak az ágazatot irányító államtitkár nem tudott a tervekről, hanem más vezető kormánypárti politikusok sem hallottak korábban a Szijjártó Péter nevével fémjelzett javaslatról.

A Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának igazgatója, Gaál Péter – aki Szócska Miklós kabinetjének külső tanácsadója – a Népszabadságnak arról beszélt, hogy egy lobbicsoport meghackelte a rendszert.

A lap szerint az elmúlt hónapokban több olyan változás is történt, amit nem az egészségügyért felelős államtitkárság kezdeményezett, ám átírta a társadalombiztosításra épülő modellt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik