Belföld

Szénszünet a Szegedi Tudományegyetemen

Az SZTE költségvetésének 2 milliárd forintos elvonása miatt december 23-tól szénszünetet rendelt el az intézmény vezetése.

Az év elején a Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2 milliárd forintnál is többet zárolt a Szegedi Tudományegyetem költségvetéséből, vagyis bevételeinek 15 százalékát elvonta. Szabó Gábor az SZTE rektora akkor nyilatkozataiban a pénzügyi stabilitás megtartása miatt sorozatos megszorításokat ígért.

Ennek idei évi utolsó intézkedése a december 23-tól január 1-ig tartó szénszünet, ami minden egyetemi épület (kivétel a gyógyászati funkciót ellátó épületek) 9 napos bezárását jelenti.

Ezzel 40-60 millió forint energiaköltséget spórolhat meg a Szegedi Tudományegyetem, melynek értelmében a hallgatóknak a kollégiumokat is el kell hagyniuk, illetve aki ezt mégsem tudja megtenni, annak a Kollégiumi Bizottságnál kell kérvényeznie az ünnepek alatti elhelyezését. A hallgatók az Apáthy, a Jancsó, a Semmelweis valamint a Károlyi Kollégium turista részére kérhetik elhelyezésüket.

A vizsgaidőszak idején sokakat hátrányosan érint a SZTE Klebelsberg Könyvtár ünnepek közötti bezárása, habár – mint ahogy egy izraeli diák mondta -, nem csak ezzel van gondjuk:

„A könyvtár nyitva tartásának problémája nemcsak a téli szünetre jellemző, ez általános. Míg külföldön, vagy akár Budapesten éjjel-nappal használható a könyvtár, addig Szegeden csak este 8-ig óráig, szombaton délután 4-ig, vasárnap pedig egyáltalán nem nyit ki” – mondta Shehade Aibert. Moafi Meysum iráni hallgató hozzátette, hogy már több külföldivel összefogva kérték az SZTE igazgatóságát, hogy legalább este 10-ig nyitva legyen az épület, de nem változott semmi. A könyvtár mégiscsak egy kulturális intézmény, amire minden diáknak szüksége van. Nem kellene tehát állandóan zárva tartani– fejtette ki véleményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik