Belföld

Hidrometeorológiai mérőhálózatot alakítottak ki a Homokhátságon

Közvetlen környezetük vízháztartásának változásáról kaphatnak naprakész információt a Homokhátságon élők annak a hidrometeorológiai mérőhálózatnak és központnak köszönhetően, melyet uniós támogatással alakítottak ki a térségben.

Lábdy Jenő, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság vízrajzi osztályvezetője a kezdeményezést bemutató keddi konferencián elmondta, a 2010 tavaszán elkezdődött 233,5 millió forint összköltségvetésű projekt során a térség tizennégy településén új mérőműszereket telepítettek, meglévő berendezéseket újítottak föl, és az eszközöket integrált rendszerbe kapcsolták.
A kiépített rendszer automatikusan, emberi beavatkozás nélkül képes mérni különböző környezeti adatokat: a csatornák vízállását, vízhozamát, a vízminőséget jellemző értékeket, léghőt, csapadékot, talajhőmérsékletet, illetve talaj- és légnedvességet.
A projekt része volt a korábbi évtizedek során rögzített mérési eredmények adatbázisba rendezése is.
A mért adatokat bárki megismerheti a hálózat honlapján (http://homokhatimonitoring.vizugy.hu/) vagy a települések központjaiban kihelyezett érintőképernyős kioszkokban. A naprakész adatoknak köszönhetően javítható a vízhiányos időszakokra való felkészülés hatékonysága, de az is könnyebben eldönthető, hogy mikor érdemes elkezdeni egy növénykultúra vetését – mondta az osztályvezető.
A fokozatosan szárazabbá váló időjárás hatására a Homokhátságról a felszíni vízkészletek lassan eltűnnek, ami a térség elsivatagosodását eredményezheti a következő néhány évtizedben. A projekt eredményeként irányítottabb, tervszerűbb mezőgazdasági tevékenység folytatható, alkalmazkodva az időjárás változásaihoz – mondta Lábdy Jenő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik