Belföld

Együtt az egészségügyben: jól vizsgázott a győri és a szerdahelyi kórház

Egy éves határon átnyúló projektben bizonyította a két intézmény, hogy az együttműködés nemcsak a sürgősségi ellátást, hanem a szakmai munkájukat is hatékonyabbá teszi.

Január 1-je és december 31-e között, egy integrált projektben vett részt a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház és a dunaszerdahelyi egészségügyi intézmény. A partnerek több mint 342 ezer eurót nyertek a határtalan fejlesztéshez, mely elsőként egy tanulmány elkészítését feltételezte. A projekt gyakorlati része egy katasztrófa szimuláció volt Vámosszabadi és Medve között, ahol 40 sérült ellátását prezentálták a szakemberek, a kórházi dolgozók, a tűzoltók és a katasztrófavédők bevonásával. A több órás próbával azt igyekeztek prezentálni, hogy a rászorulókat, nemzetiségtől függetlenül, a legrövidebb idő alatt abba a kórházba szállítják, ahol azonnali ellátásban részesülhetnek. Dr. Skaliczky Zoltán, a győri intézmény szervezési igazgatója szerint, a még szeptemberben megtartott gyakorlat sikeresnek bizonyult, csupán egy tényező hátráltatta a mentési körülményeket, mégpedig a tetrarendszer, vagyis az országok központi kommunikációs szervezete. Vagyis a hatósági procedúrát félretéve, a dunaszerdahelyiek és a győriek kiállták a próbát.

2 mentőautó, 1 inkubátor

Az együttműködés mellett a pályázat lehetővé tette, hogy a kórházak eszközbeszerzést is beépítsenek a projektbe. Így Győr, két rohamkocsinak is megfelelő mentőautóval gazdagodott, melyet a jövőben rendezvények biztosítására szeretnének felhasználni, plusz bevételt generálva ezzel a PAMOK-nak. Emellett pedig egy új szállítható inkubátort is sikerült beszereznie a létesítménynek, ami szintén létfontosságú berendezés a koraszülött részlegen.

Bár Szlovákiában és Magyarországon vannak eltérések az egészségügyi ellátást illetően, az már most látszik, hogy egy jól felkészült szakembergárdával határoktól függetlenül is jól működik a betegápolás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik