Belföld

Tisztelgés a coronaria őrző szellemi atyja előtt

Mostantól dombormű őrzi Kerkovits Gyula kardiológus emlékét Székesfehérváron.

Az emléktáblát az Szent István Szakképző Iskola épületén helyezték el, hétfőn. Nagy Benedek szobrászművész alkotását Róth Péter alpolgármester és Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok leplezte le.

Kerkovits Gyula vezette be Magyarországon a kórházakban a coronaria őrző rendszert, amivel a szívinfarktus miatti halálozást jelentősen csökkentette. Iskolát teremtett, szaktudásával, hihetetlen munkabírásával, emberségével és a betegei iránt tanúsított magatartásával példakép lett. Legnagyobb eredményének azt tartotta, hogy olyan súlyos szívbeteg édesanyák szülhettek felügyelete alatt, akik más orvosok szerint nem hordhatták volna ki magzatukat.

Dr. Kerkovits Gyula kardiológus, a Magyar Kardiológusok Társaságának Örökös Tiszteletbeli elnöke Székesfehérváron, a Szent György Kórházban kezdte pályafutását. Utána a Fővárosi Bajcsy-Zsilinszky kórház főorvosa lett, végül a Szent Ferenc kórház főizgatójaként ment nyugdíjba. 81 éves korában, öt évvel ezelőtt hunyt el. Budapestért érdemérmet, Érdemes Orvos kitüntetést kapott és szülőfaluja Soponya-Nagyláng díszpolgárává avatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik