Belföld

Ma megszülethet az új költségvetés

A közoktatási törvényről és az önkormányzati törvényről is dönthet a parlament. Késő estig húzódhat az ülés.

A képviselők az Országgyűlés mai ülésén fogadhatják el a jövő évi költségvetést, valamint az új közoktatási és önkormányzati törvényt is. A szavazások várhatóan a késő estébe nyúlnak majd, mivel a 17 óra körül kezdődő határozathozatalok során csak az időkeret nélküli záró vitát követően dönthetnek tíz javaslat végleges formájáról, míg további tizennyolc előterjesztés esetében a benyújtott módosító indítványokról is voksolni kell.

Az ülésnap legvégén szavazhatnak a napokban újraszámolt jövő évi költségvetésről, amely az eredetileg benyújtott javaslatban szereplőnél magasabb, 299 forintos euróárfolyammal kalkulál és 0,5 százalékos gazdasági növekedést vár. A változás miatt a kormánynak 320 milliárd forintot kell előteremtenie, amit Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Országvédelmi Alap felhasználásával, és a magánnyugdíj-pénztári tagok járulékbefizetéseinek állami kasszába irányításával, fejezeti tartalékokkal és a dohánytermékek jövedéki adójának emelésével kíván előteremteni.

Ezt megelőzően fogadhatják el az új közoktatási törvényt. A parlament korábban az előterjesztéshez benyújtott kormánypárti és ellenzéki módosító javaslatokról már döntött; egyebek mellett úgy módosították az indítványt, hogy az egész napos iskola ne kötelező, hanem választható forma legyen, amelyre speciális szabályok vonatkoznak. Egy másik változtatással a kötelező tanórai foglalkozások része lehet az erkölcstanóra vagy a helyette választható, egyház által szervezett hit- és erkölcstanóra.

Az LMP kezdeményezésére név szerinti szavazással dönthetnek az új önkormányzati törvényről, de határozhatnak még a szakképzésről, a közszolgálati tisztviselőkről, a megváltozott munkaképességűek ellátásairól, a nemzetiségek jogairól, valamint Esztergom egyes intézményeinek állami átvételéről szóló előterjesztésekről is.

A Ház kedden három indítvány részletes vitájával folytatja munkáját, a képviselők a Magyar Nemzeti Bankról, a házszabály módosításáról és a köztisztviselői törvénnyel összefüggő átmeneti szabályokról szóló javaslatokhoz benyújtott módosításokat értékelhetik.

Az Országgyűlés ezt követően egynapos ülést tart pénteken, amikor további 18 javaslatot fogadhat el. Új jogszabály születhet például a felsőoktatásról, a családok védelméről, valamint az országgyűlési képviselők választásáról is, de ekkor dönthetnek az ország pénzügyi stabilitásáról szóló kormányzati javaslatról is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik