Belföld

K-Alaptörvény az Országgyűlésről

A szocialista Szanyi Tibor előterjesztést nyújtott be a parlament rendszeres ülésezését biztosító sarkalatos törvény helyett.

Az ellenzéki képviselő törvénybe iktatná, hogy az Országgyűlés „vita és cécó nélkül dönt minden olyan fontos és sürgős indítványról, amelyet a józan ész felett aratott győzelméről ismert Orbán Viktor egykori KISZ-titkár”, jelenleg miniszterelnök, illetve az egykori kommunistáktól ma is hemzsegő kormánya nyújt be, oszt jó napot”.

A parlament honlapján olvasható iromány szerint a benyújtott fontos és sürgős indítványok esetében csak „igen” szavazat adható le. Minden más szavazatot az Országgyűlés elnöke köteles figyelmen kívül hagyni. A többség megállapításához megszámolják az összes leadott „igen”szavazatot, s ezek számát összevetik ugyanezek számával.

Szanyi javaslata szerint az Országgyűlés maga dönt arról, hogy az adott indítvány fontos-e vagy sürgős-e, de ellenzéki indítvány sem fontosnak, sem sürgősnek nem minősíthető, a kormány által be sem nyújtott indítvány viszont törvény erejével bír, ha az államfő aláírta.

„A jelenlegi házszabály teljességgel méltatlan egy valamirevaló eurázsiai diktatúrához, ezért a nyugati típusú parlamenti demokráciák bizonyos átkos szokása, jelesül a vita maradéktalan felszámolása elengedhetetlen. Ezt segíti a fenti javaslat, amelynek megalkotásáraMagyarország Alaptörvénye 5 . cikkének (8) bekezdése ad alkotmányos alapokat azzal, hogy kimondja: az Országgyűlés rendszeres ülésezését biztosító rendelkezéseket sarkalatos törvényben kell megállapítani. Oszt jó napot!” – írja indoklásában Szanyi Tibor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik