Belföld

Féljenek a fák – gyérítés a Damjanich utcában

Egyre nagyobb problémát okoznak a kertekbe belógó fák a Damjanich utcában. A Győr-Szol Zrt. munkatársai ezért már tavaly elkezdték a növények gyérítését, idén pedig Dr. Somogyi Tivadar képviselői keretéből biztosított forrást a munkálatok folytatásához.

Az 1950-es években ültették el azt a közel 60 fát Révfaluban, melyre igencsak ráfér a karbantartás. Az épületekhez közel nőtt ágak ugyanis nemcsak a tetőszerkezetet, hanem az ingatlanok homlokzatát is roncsolják, a lehulló falevelek pedig nemegyszer csatornadugulást okoznak az érintett házaknál. A problémát felismerve a Győr-Szol Zrt. már tavaly megkezdte a növények csonkítását, akkor a soproni egyetem erdőmérnökeinek számításai alapján 19 millió forintra kalkulálták a metszési munkákat. Mivel elég nagy összegről van szó, ezért jól jött, hogy Dr. Somogyi Tivadar saját képviselői keretéből biztosított anyagi támogatást a gallyazás folytatásához. Az alpolgármester azt mondja, a városrész és a Damjanich utcában lakók a választási időszak kezdetén már megkérték, hogy amennyiben lehetősége lesz rá, támogassa a projekt lebonyolítását, a képviselő pedig – ahogy azt a példa is mutatja – tartotta magát az ígéretéhez.

Az idei metszés során a szakemberek figyelnek arra, hogy ahol vastagabb vázágakon egy-két vessző vagy ág van, azt meghagyják, mivel az ezeken lévő rügyek fakadnak először. 2010-ben több mint 12 fa gyérítését végezték el az illetékesek, a nagyobb munka azonban még hátra van, de az előzetes becslések szerint 2012 év végéig a teljes utca szakaszán végeznek a teendőkkel. Addig is kérik az itt lakók türelmét, hiszen a következő hetekben, hónapokban a balesetek elkerülése végett, többször számíthatnak az erre közlekedők útlezárásra illetve forgalomkorlátozásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik