Belföld

Ezer ajánlószelvény és szigorúan ellenőrzött kiskorúak

Megszűnik a magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés, változik a választójogi és a családvédelmi törvény - módosítókról szavazott a parlament.

Az Országgyűlés hétfőn módosító javaslatokról való szavazásokkal kezdte a határozathozatalok sorát. Elfogadta a parlament azt a bizottsági módosító indítványt, amely megszünteti a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetést azok esetében, akik eddig fenntartották magánpénztári tagságukat. Az általuk fizetett nyugdíjjárulék így az állami nyugdíjkasszába kerül. A jogszabály egészéről várhatóan pénteken dönt az Országgyűlés.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: a magán-nyugdíjpénztári befizetések “mostantól mindig az állami kasszába mennek”. Előző nap Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter még csak azt jelentette be, hogy valószínűleg 2013-ban is átirányítják a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket az állami nyugdíjkasszába, és arról is lehet szó, hogy újra megnyitják az állami pillérbe való átlépés lehetőségét annak a 102 ezer embernek, aki eddig fenntartotta magánpénztári tagságát.

A Stabilitás Pénztárszövetség a bejelentést úgy kommentálta: a javaslat a magán-nyugdíjpénztári pénztári szektor végét jelentheti.

Az Országgyűlés többsége támogatta azt is, hogy a családvédelmi törvényben rögzítsék: a szülők kötelessége gondoskodni kiskorú gyermekük felügyeletéről, ha az éjszaka közterületen vagy szórakozóhelyen tartózkodik. A kezdeményezést azzl indokolták, hogy éjszaka,  felügyelet nélkül eltöltött időben “számos gyermek válik bűncselekmény áldozatává vagy elkövetőjévé”.

Két fideszes politikus korábban módosító indítványt nyújtott be annak érdekében, hogy a családvédelmi törvény mondja ki: a szülők kötelessége gondoskodni 14 éven aluli gyermekük felügyeletéről, ha az este tíz és reggel hat óra között közterületen tartózkodik. Kőszegi Zoltán és Szalay Ferenc ugyanígy előírta volna, hogy a szülőknek gondoskodniuk kell 16 éven aluli gyermekük felügyeletéről, ha este tizenegy és reggel hat között szórakozóhelyen van. Ezeket a módosító indítványokat azonban nem támogatták a törvényjavaslat kereszténydemokrata előterjesztői. A családvédelmi törvényről várhatóan következő ülésén dönt a parlament.

Az Országgyűlés döntött arról is, hogy a jövőben ezer ajánlószelvényt kell majd összegyűjteni ahhoz, hogy valaki egyéni képviselőjelölt lehessen a parlamenti választáson. Jelenleg 750 ajánlószelvény szükséges az egyéni jelöltséghez.

Nem támogatták viszont a képviselők azokat a módosító indítványokat, amelyek lehetővé tették volna, hogy ne csak listára, hanem egyéni jelöltekre is szavazhassanak a határon túli magyarok. Így csak egy szavazatuk lesz a határon túl élő magyar állampolgároknak a 2014-es parlamenti választáson.

A parlamentben a képviselők – név szerinti szavazással – elutasították az LMP és a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás azon javaslatát is, amellyel terveik szerint megduplázták volna a női képviselők arányát a parlamentben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik