Belföld

A deviancia csak átmeneti állapot a fiataloknál

A-deviancia-csak-atmeneti-allapot-a-fiataloknal(1)(1024x768).png (szeged, ifjúság, szociális ellátás, )
A-deviancia-csak-atmeneti-allapot-a-fiataloknal(1)(1024x768).png (szeged, ifjúság, szociális ellátás, )

Prevenciós foglalkozással várja az újonnan nyílt Ifjúsági Klub Tarjánban a Csongor téren mindazokat a fiatalokat, akik konstruktívan szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Sajtótájékoztatón jelentette be a Munka Világa Közhasznú Egyesület az új közösségi terének, “A Hely” megnyitását Szegeden, a Csongor téren. Az eseményen Dr. Zelenai Károly szakmai vezető, és Losonczi-Tóth József, az egyesület elnöke vázolták a rájuk váró kihívásokat, és teendőket.

Losonczi-Tóth József elmondta, hogy a 2007-ben megalapított egyesület legfőbb célja a fiatal generáció munkaerő-piaci helyzetének javítása, hiszen nagyon sokan nem tudják, hogy a meglévő végzettségeikkel milyen állásokat tudnak megpályázni, illetve az állásokért mennyi fizetést kaphatnak. Ezeket a problémákat szeretnék tanácsadásokkal kiküszöbölni, de emellett fontosnak tartják a csellengő tizenéves korosztály befogadását is. Nekik kínálnak szabadidős tevékenységeket, biliárd és csocsó-asztal várja azokat, akik üresnek tűnő óráikat nem a kocsmákban, plázákban szeretnék eltölteni. A munkájukat nagyban segíti az Európai Szociális Alaptól elnyert 63 084 781 forintnyi támogatás, melyből az új klubhelyiséget alakították ki, valamint az eltervezett programokat, rendezvényeket is ebből szeretnék finanszírozni.

Dr. Zelenai Károly szakmai vezető kihangsúlyozta a klub fontosságát: olyan közösségi teret kínálnak a fiataloknak, ahol zsebpénz nélkül is el tudják magukat.  Mindemellett állandó felügyelet is figyel rájuk az Ifjúsági Klubban, akikhez nyugodtan fordulhatnak problémáikkal, hiszen az önkéntesek és szakemberek legtöbbje átélt hasonló élethelyzeteket.

Nem csak az iskolás korúak lelnek itt menedékre – tette hozzá a szakmai vezető –, hiszen programjaikat a 12-29 éves korosztályoknak szervezik elsősorban, de mások is jöhetnek ide. Így például szeretnének egy szülői közösséget is életre hívni, akik önszerveződő módon, egymás tapasztalataiból merítve próbálnának meg a gyereknevelés problémáival szembenézni. Egyéni terápiákra ugyanúgy lesz lehetőség, mint családsegítésre, és a városi szociális hálózat szakembereit is szeretnék a programokba bevonni. A klub délután négy órától – tehát az iskolaidő végétől – várja a fiatalokat egészen 22 óráig vasárnap kivételével minden nap, de az ügyeletes segítők már reggel kilenc órától rendelkezésre fognak állni.

Legfontosabb céljuk a csellengők, lógósok, nehéz családi háttérrel rendelkező gyerekek integrálása a társadalomba, a szabadidő hasznos, és szermentes eltöltésének biztosítása. Ennek érdekében kreatív csoport-foglalkozásokat szerveznek a környékbeli fiataloknak, helyes problémamegoldó képleteket tanítanak nekik, és szakmai kerekasztal beszélgetéseket is kívánnak szervezni az elkövetkező időkben, hiszen ahogy Zelenai Károly fogalmazott: „a deviancia csak átmeneti állapot a fiataloknál.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik