Belföld

Ökumenikus lelki nap a rendőrségen

Ökumenikus lelki napnak adott otthont a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság nagytanácsterme.

Kapcsolódó cikkek

Hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a főkapitányság az együttműködő egyházak képviselőinek bevonásával, hogy az állomány tagjai így, Karácsony közeledtével méltóképpen ráhangolódhassanak az ünnepre.

A rendezvényen dr. Lukács János r. dandártábornok, megyei főkapitány köszöntötte a résztvevőket, majd dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi megyéspüspök szólt az egybegyűltekhez. A lelki nap során rendőrök és egyházi személyek osztották meg a jelenlévőkkel gondolataikat, személyes élményeiket a vallásról a rendőri hivatás tükrében. Bűnmegelőzési szakemberek pedig az áldozatsegítésről tartottak előadást az egyház és a rendőrség dimenziójában. A katolikus, református és evangélikus egyház jelen lévő képviselői az adventi koszorú három gyertyáját is meggyújtották, így jelképezve az „eljövetelhez” való készülődést. Az adventi érzést tovább fokozta a Zöld Gomb Együttes egyházi élő zenéjével. A szervezők saját készítésű süteményekkel kedveskedtek a résztvevőknek, amely még hangulatosabbá, családiasabbá tette a rendezvényt. A lelki napot Ökumenikus Istentisztelet zárta.

 

Különleges esemény helyszíne volt december 17-én a szegedi Fogadalmi Templom. Az ünnepre hangolódva a Dómban egybegyűltek részesei lehettek a békesség és szeretet Betlehemi Lángja Szegedre érkezésének, valamint a világhírű temesvári festőművész és karikaturista, Stefan Popa Popa’s alkotásaiból nyílt kiállításnak.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság évek óta szoros együttműködést folytat a Temes Megyei Rendőr-főfelügyelőséggel, mely során a szakmai kooperáció mellett baráti, sport- és kulturális kapcsolatot is ápol. Ennek keretében nyílt lehetőség megismerni a világhírű temesvári festőművészt, karikaturistát, Stefan Popa Popa’st, aki karikatúra-világrekordjával írta be magát a halhatatlanok közé. Az ő különleges alkotásai tekinthetők meg Szeged város egyik méltó jelképének számító Dómban.

Az esemény további jeles momentuma a békesség és szeretet lángjának Szegedre, a szegedi Dómba érkezése, a Temesvári IPA szervezet segítségével. A Betlehemi Láng – mely elhozatalának kezdete 25 évre nyúlik vissza – az emberek közötti békét jelképezi. Megtanít arra, hogy ugyanúgy ahogy a lángot, a békét is embertől emberig kell továbbadni.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közös rendezvényén dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök és dr. Lukács János r. dandártábornok, főkapitány köszöntötte a jelenlévőket. Az alkotásokat Tóth Sándor, József Attila-díjas író, költő ajánlotta az egybegyűltek figyelmébe. A rendezvényt a temesvári Bánáti Filharmónia Kórusának és Fúvószenekarának karácsonyi hangulatot idéző műsora tette igazán teljessé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik