Belföld

Majdnem harminc előterjesztésről dönthet a parlament jövő héten

24.hu
24.hu

2011. 12. 18. 09:02

Huszonkilenc előterjesztés zárószavazására kerülhet sor az Országgyűlés következő három ülésnapján, hétfőn, kedden és pénteken.

A jövő héten egyebek mellett döntés születhet a 2012-es költségvetésről, az új közoktatási és a felsőoktatási törvényről, továbbá családvédelmi, valamint önkormányzati jogszabályokról is. A parlament – pénteki állapot szerinti – ülésterve alapján ugyanakkor december 23-ig nem fogadnák el az új jegybanktörvényt, a jövő évben hatályba lépő új alaptörvény – a többi mellett az MNB és a PSZÁF összevonását is lehetővé tevő – átmeneti rendelkezéseit. Utóbbiak alapján nem zárható ki, hogy a Ház az év utolsó hetében is összeül.
A képviselők hétfőn szavazhatnak a napokban újraszámolt jövő évi költségvetésről, amely az eredetileg benyújtott javaslatban szereplőnél magasabb, 299 forintos euróárfolyammal kalkulál és 0,5 százalékos gazdasági növekedést vár. A változás miatt a kormánynak 320 milliárd forintot kell előteremtenie, amit Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Országvédelmi Alap felhasználásával, a még magán-nyugdíjpénztári tagok járulékbefizetéseinek állami kasszába irányításával, fejezeti tartalékokkal és a dohánytermékek jövedéki adójának emelésével kíván előteremteni.     Szintén a hét első napján fogadhatják el az új közoktatási törvényt. A parlament az előző héten az előterjesztéshez benyújtott kormánypárti és ellenzéki módosító javaslatokról döntött, ezek során egyebek mellett úgy módosították az indítványt, hogy az egésznapos iskola ne kötelező, hanem választható forma legyen, amelyre speciális szabályok vonatkoznak. Egy másik változtatással a kötelező tanórai foglalkozások része lehet az erkölcstanóra vagy a helyette választható, egyház által szervezett hit- és erkölcstanóra.     Az LMP kezdeményezésére név szerinti szavazással dönthetnek az új önkormányzati törvényről. Határozhatnak a szakképzésről, a közszolgálati tisztviselőkről, a megváltozott munkaképességűek ellátásairól, a nemzetiségek jogairól, valamint Esztergom egyes intézményeinek állami átvételéről szóló előterjesztésekről.     A Ház kedden három indítvány részletes vitáját folytathatja le egyenként 4 óra 20 perces időkeretben. A képviselők a Magyar Nemzeti Bankról, a házszabály módosításáról és a köztisztviselői törvénnyel összefüggő átmeneti szabályokról szóló javaslatokhoz benyújtott módosításokat értékelhetik.     A pénteki egynapos ülésen további 18 javaslatot fogadhat el az Országgyűlés. Új jogszabály születhet például a felsőoktatásról, a családok védelméről, valamint az országgyűlési képviselők választásáról is. Ekkor dönthetnek az ország pénzügyi stabilitásáról szóló javaslatról is, amellyel a kormány törvényjavaslatban rögzítené, hogy a személyi jövedelemadó (szja) egykulcsos, és hogy a jogszabályban lefektetett államadósság-csökkentési szabályt először a 2016-os költségvetés elkészítésénél kellene alkalmazni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.