Belföld

Stadler: Még anyámtól sem tudtam elbúcsúzni

Az egykori milliárdos vállalkozó a napokban másodszorra is börtönbe vonult. Stadler József elsőként a Szeged24-nek adott interjút.

Bevonulásom napján nem pezsgővel és vörös szőnyeggel vártak a börtönben” – kezdte a beszélgetést Stadler József, akit adócsalásért a Szegedi Ítélőtábla 4 év 10 hónapra „visszatapsolt” a rácsok mögé. Az akasztói juhászból milliárdos vállalkozóvá avanzsált Stadlert először tíz éve jogtalan áfa-visszaigénylések miatt négy és fél év fogházbüntetésre ítélték. A kecskeméti börtönből kedvezménnyel 2005 januárjában szabadult. Csaknem hat év után újra börtönbe kellett mennie.

Néhány órám volt, hogy elintézzem az ügyeimet. Hétfőn megkaptam a bíróságtól a behívót, kedden reggel pedig bevonultam a börtönbe. A 83 éves anyámtól el sem tudtam köszönni” – panaszkodott a 61 éves Stadler, akit a börtönön belül szinte mindenki Józsi bácsinak hív.

A Csillag börtönben a rabok 80 százaléka ismer. Többször előfordult, hogy sétán teljesen idegen elítéltek odaszóltak nekem. Próbáltak biztatni és erőt önteni belém” – tette hozzá mosolyogva.

Mákos kabát és Strasbourg

Nekem nincs semmim, még ezt a ruhát is úgy kaptam” – mutatott mákos börtönuniformisára. Mint minden elítéltnek, neki is kötelező a fogvatartotti formaruha viselése. Az egykori Stadler-csapat stadionja Akasztón és a solti ruhaüzlet egy német üzletemberé lett. Barátnőjének Solton van egy háza, egy benzinkútja és 200 hektár földje. „Ő bolondabb, mint én. Ha kell a hátára veszi a permetezőt vagy beül a traktorba” – mondta kedveséről, aki – a tervek szerint – 4 év 10 hónap múlva várja majd vissza a solti házba.

A nyolc osztályt végzett vállalkozó ügyét a strasbourgi emberi jogi bírósághoz akarja eljuttatni. „Ahogy engem elítéltek, úgy az egész országot be lehetne csukni. Nem is kellene börtönöket építeni, csak körbekeríteni az egész országot és őrizni” – tréfálkozott némi malíciával.

Számomra az a büntetés, hogy tétlenségre vagyok kárhoztatva. Nekem állandóan alkotnom kell” – válaszol arra kérdésre, hogy mi a legelviselhetetlenebb a büntetésben. „De megtanultam: nem szólok, elfogadom és végrehajtom azokat az utasításokat, amiket a börtönben kapok.

Birkák és ellenségek

Apám – szegény! – majdnem ilyen idős volt, amikor meghalt. Ő nem volt ilyen stressznek kitéve, mint én” – jelezte a 61 éves férfi, hogy a börtönben vigyáznia kell az egészségére. Cukorbetegsége miatt naponta többször is injekciózza magát, így nem minden munkát tud elvállalni.

A Szeged24 információi szerint Stadler József néhány hét múlva a szegedi börtön nagyfai részlegébe kerül, ahol az elítéltek mezőgazdasági munkákat végeznek: növényeket termelnek, valamint pulyka- és birkatenyésztéssel foglalkoznak.

Elképzelhetőnek tartom, hogy bárányokkal foglalkozzam, de erre még alszom egyet” – mondta Stadler, aki valaha juhászként kezdte pályafutását. Majd hozzátette: legszívesebben valami kereskedelmi munkát végezne a börtönön belül. Szerinte ezzel mindenki jobban járna. Természetesen ez nem az ő választásán múlik, hiszen a rabok kötelesek a nekik kijelölt munkát elvégezni.

Stadler József többször úgy nyilatkozott: nem biztos, hogy kibírja a 4 év 10 hónapot a rácsok mögött. „Bolond lennék öngyilkosságot elkövetni. Nem szerzem meg ezt az örömet annak az egy-két embernek, akik ide juttattak” – cáfolta azokat a híreket, miszerint a börtönben végezne magával. „Most csak arra tudok gondolni, hogy minél hamarabb viszontlássam 83 éves édesanyámat, akit nemrég műtöttek. Nehéz lesz a karácsony a barátnőm és anyám nélkül, de ahogy eddig, most is kibírom valahogy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik