Belföld

Rendszerváltást sürgetnek a szakszervezeti mozgalomban

Azonnali kormányzati tárgyalást követelve két szervezet megalapította a hetedik magyar szakszervezeti konföderációt.

“Rendszerváltást sürgetünk a magyar szakszervezeti mozgalomban” – mondta el Cser Ágnesaz MSZ EDDSZ elnöke, a konföderáció egyik alapítója az MTI-nek a Budapesten tartott alakulú ülés után. A Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének Szövetsége (MSZ EDDSZSZ) első lépésként a 2004. évi sztrájkköveteléseik azonnali, közvetlen kormányzati megtárgyalását kezdeményezi, mielőtt “véglegesen összeomlik az egészségügyi és szociális ellátás” – mondta el Cser.

Cser Ágnes kifejtette: sem a SZEF, sem a Liga nem képviselte megfelelően érdekeiket például a kötelező kamarai tagság visszaállítása ügyében. Felidézte, hogy Gaskó István, a Liga elnöke levelében aggodalmát fejezte ki az új szövetség alakulása miatt, szerinte ugyanis – a Ligával ellentétben – ez az új konföderáció nem tud majd hatékony érdekérvényesítési tárgyalásokat folytatni. Gaskó István még azt is felajánlotta, hogy a Vasúti Dolgozók Demokratikus Szakszervezete kifizeti az MSZ EDDSZ tagok jövő évi tagdíját, ha a Ligában maradnak – mondta Cser Ágnes.

Hiába írt korábban leveleket Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek és Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak, ők nem akartak tárgyalni vele – mondta. A most létrehozott “hatékony, erős és szakmailag felkészült” szakszervezeti konföderációnak viszont kiemelt célja, hogy tárgyaljanak arról, azt a kevés pénzt, ami van hogyan lehet tisztességesen és igazságosan szétosztani – ismertette.

Cser Ágnes szerint az sem volt igazságos döntés, hogy most 42 ezer “frontvonalasnak” adnak háromhavi pótlékot. Miért nem kap a pénzből, az, aki az igazi frontvonalban dolgozik, vagyis a védőnő, akinek egyedül kell kimennie a “gettós területekre”?- tette fel a kérdést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik