Belföld

Ötszáz új busz, vagy megbénul a BKV

A jelenlegi műszaki állapotok már a működőképesség legszélső határait jelentik.

Legalább ötszáz új busz vásárlásást kell megkezdenie jövőre a BKV-nak, mivel ennyi járművet selejteznének le 2013-ban – derül ki a BKV igazgatósága által megszavazott előterjesztésből, amely szombaton került az MTI birtokába.

A BKV pénteki igazgatósági ülésén tárgyalt, november végi keltezésű dokumentum leszögezi: még idén 56 járművet, 2012 júliusáig további 302 darab buszt kellene leselejtezni. Ezek a gazdaságosan már nem javítható buszok kugyanis 1990 előtt készültek, már több mint 1,2 millió kilométert futottak, és nyolc éve semmilyen értéknövelő felújítást nem végeztek rajtuk.

A kieső állományt teljes egészében pótolni kell, jövő év végéig pedig további 222 járművet kellene a forgalomból kivonni. A jelzett kivonásokkal a BKV 1367 darabos buszparkja 1065-re csökken, ugyanakkor a jelenlegi csúcsidei járműigény 1160 darab.

A dokumentumban az is olvasható, hogy a jelenlegi műszaki állapotok már a működőképesség legszélső határait jelentik, vagyis bármelyik pillanatban beállhat a teljes működésképtelenség. A dokumentum kiemeli azt is, hogy az elvégzendő nagyjavítások mindössze 16 százalékát végezték el 2005-óta; az elmúlt hét évben 1878 nagyjavítást kellett volna elvégezni, de ebből 1575 elmaradt.

Mindezek következménye, hogy a BKV-nál szolgálatot teljesítő buszok átlagéletkora 17,8 év, amely több mint kétszerese az Európában elfogadott 7-8 évnek. Emellett a fővárosi közösségi közlekedésből legnagyobb arányban (felszálló utasszámból 40 százalék) a buszokat használják. Londonban a járművek átlagéletkora 6,2, Prágában 9,5, Cagliariban pedig 1,5 év.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik