Belföld

Orbán még mindig nagyon sokat beszél

A miniszterelnök továbbra is toronymagasan vezeti a hírműsorokban szereplő politikusok listáját.

Közzétette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Szóvivői Irodája a novemberi gyorsjelentést a legnépszerűbb hírműsorok témáiról és a politikai szereplők médiahasználatáról.

A hírműsorok leggyakrabban előforduló témái továbbra is a bűncselekmények. Novemberben a vizsgált műsorok idejének 7,4 százalékát teszik ki a bűnügyi tudósítások. 5,5 százalékában a kormány gazdaságpolitikai intézkedéseit taglalták, míg 3,3 százalék, összesen 185 tudósítás szólt a magyar turisták egyiptomi buszbalesetéről. A hónap népszerű témája volt még a szmoghelyzet, a kormány adópolitikája és a kabinet viszonya az ellenzéki pártokkal.

A politikusok legtöbbször a Kossuth Rádió Esti Krónikájában szerepeltek. A tudósítások több mint 42 százaléka szólt róluk. Nem sokkal marad le az Echo TV Híradója, amelyben 40,5 százalékos a politikusok aránya. A legkevesebbszer az RTL Klub Híradójában tűntek fel a politikai élet szereplői – mindössze a hírek 8 százalékában.

A kormány és a kabinetpártok tagjai legnagyobb arányban a Neo és a Class FM hírműsoraiban szerepeltek, míg az ellenzéki pártok képviselőiről a Déli Krónikában szólt a legtöbb híradás.

Nem meglepő, hogy a parlamenti pártok elnökei közül Orbán Viktor továbbra is uralja a vizsgált médiumok híradásait – novemberben összesen 157-szer szerepelt és 85-ször meg is szólalt. Őt követi Mesterházy Attila 76, Semjén Zsolt 46 és Schiffer András 42 megjelenése. A legkevesebbet Vona Gábor szerepelt a hónapban – mindössze 18 hírben. Szót pedig csak 12 alakalommal kapott.

Leghosszabb ideig ugyancsak a miniszterelnök beszélt – összesen kétezer másodpercen át. Mesterházy Attila nagyjából feleennyi időt tudhatott magáénak, Semjén Zsolt 488, Schiffer András 446 másodpercet, míg Vona Gábor összesen 156 másodpercig kapott szót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik