Belföld

Nagyon figyelik az ázsiai éttermeket Szegeden

Az év hátralévő részében kiemelten ellenőrizik az üzletközpontokban, bevásárlócentrumokban működő ázsiai vendéglátógységeket a megyeszékhelyen.

Az utóbbi hetekben rendkívüli higiéniai hiányosságok és több tonna azonosítatlan, állati és növényi eredetű kínai élelmiszer felhasználása miatt több kínai büfét is bezártak az ellenőrző hatóságok – mondta Farle Csaba, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője az egyik szegedi bevásárlóközpontban található kínai étteremben lezajlott vizsgálat után.

A sorozatos szabálytalanságok után rendelte el a Vidékfejlesztési Minisztérium az ázsiai vendéglátó létesítmények fokozott ellenőrzését – tudatta a szakember.

Az ellenőröknek elsősorban a speciális élelmiszereket, a különleges, a magyar ízléstől lényegesen eltérő állatok húsának eredetét és felhasználását, valamint az ázsiai konyhára jellemző főzési eljárásokat vizsgálják meg. A technológiai sorrendnek megfelelően ellenőrzik az alapanyagok származását, tárolását, lejárati idejét, a készételek tárolási hőmérsékletét, a higiéniai szabályok betartását. Az ellenőrzések kiterjednek arra is, hogy a szakácsok rendelkeznek-e megfelelő szakképzettséggel, s ezt tudják-e magyar nyelvű okirattal bizonyítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik