Belföld

Lázár: januárban kezdődnek az IMF-tárgyalások

Eddig csak ismerkedés zajlott. Hogy jól, vagy rosszul, az más kérdés - mondja a Fidesz frakcióvezetője.

Januárban megkezdődnek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Lázár János.

A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, eddig ismerkedés, bemutatkozás zajlott a nemzetközi szervezetekkel, nem pedig tárgyalás. Az, hogy az előbbi jól sikerült vagy rosszul, egy más kérdés – fogalmazott. Nyilvánvalóan arra utalt, hogy mindkét küldöttség idő előtt távozott Budapestről. Erről részletesen itt olvashat.

“Hogy valaki karácsonyra hazautazik, és a Jézuskát máshol várja, nem Budapesten, azt meg tudom érteni” – tette hozzá Lázár, majd megjegyezte: van egy praktikus szempont azzal kapcsolatban, hogy a következő hónapokban várhatóan fokozódik majd a tárgyalások intenzitása. Ez pedig az, hogy Magyarország tartozik az IMF-nek. “Így aztán bennem semmiféle kétség nincs, hogy vissza fognak térni a pénzük behajtása érdekében” – mondta.

Fellegi: előfeltételek nélkül akarunk tárgyalni

„A felek egybevágó szándéka szerint és megállapodása alapján informális megbeszélés zajlott le a magyar delegáció, valamint a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió küldöttségei között 2011. december 15-én, Budapesten. A találkozó célja a kapcsolatfelvétel, az érdemi tárgyalások menetrendjének és tematikájának előzetes egyeztetése volt. A megbeszélés kiemelt jelentőséggel bírt, mivel világossá tette a felek számára az álláspontokat, így a magyar Kormány azok ismeretében készülhet fel a jövőbeni tárgyalásokra”- olvasható a magyar delegáció vezetőjének közleményben.

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter tájékoztatása szerint „mivel informális egyeztetés, és nem formális tárgyalási forduló zajlott, így a hivatalos tárgyalási folyamat megszakításáról nem lehet szó. A Kormány a napokban megkapta az Európai Központi Bank hivatalos állásfoglalását a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénytervezet kapcsán, az abban foglalt javaslatok feldolgozása és beépítése jelenleg folyamatban van. A magyar delegáció továbbra is kész az előfeltételek nélküli tárgyalásra, felajánlva az IMF és az EU szakértői számára a tartalmi egyeztetést az együttműködés elemeiről és a jövőbeni megállapodás pénzügyi, makrogazdasági és politikai vonzatairól. Az IMF és az EU által biztosítandó védőháló formájáról, nagyságrendjéről és feltételeiről a tárgyalási folyamat eredményeként születhet megegyezés.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik