Belföld

Hétezer év kézműves remekei a szentesi Koszta József Múzeumban

24.hu
24.hu

2011. 12. 16. 09:34

Véget értek a szentesi Koszta József Múzeum ligeti épületében zajló felújítási munkálatok.

Az intézményben európai uniós pályázat keretében közel 55 millió forint támogatással épület-felújítás, modern látványtár kialakítás, valamint raktárbővítés- és korszerűsítés valósult meg. A beruházáshoz iskolai oktatást segítő múzeumi órák, informális tanítást erősítő foglalkozások szervezése is kapcsolódik. Ennek jegyében köszöntötte csütörtökön Dr. Béres Mária régész, az intézmény igazgatója az egybegyűlteket.

A köszöntőben Dr. Béres Mária igazgatónő kiemelte: „Szentesen több egymásra épülő TIOP és TÁMOP projekt segítségével kialakított múzeumi látogatói központ valósult meg, amely ötvözi a hagyományos kiállítási funkciókat, a ma igényeit kiszolgáló, modern, interaktív elemekkel.”

További programként egy múzeumpedagógiai foglalkozáson vehettek részt az érdeklődők, melynek során a takácsmesterség és a gabonaőrlés történetével és kulisszatitkaival ismerkedhettek meg.

A projektzáró rendezvény fénypontjaként megnyitották a „Mesterségünk címere…” – Kézműves remekek a szentesi Koszta József Múzeum régészeti gyűjteményéből című kiállítást, melynek érdekessége, hogy a múzeum munkatársai és a Szegedi Tudományegyetem régészhallgatói közösen tervezték meg a kiállítás anyagát, amely közel hétezer év kézműves remekeinek legszebb múzeumba került darabjait mutatja be: látható lesz többek között római kori csiga alakú mécses, illatszeres üvegcse illetve egy üvegből készült cipellő is.

A harmadéves szegedi és az ERASMUS-program segítségével Szegeden tanuló kolozsvári régészhallgatók a korábbi szentesi múzeumigazgató, Dr. Vörös Gabriella irányítása alatt tanulhatták meg a kiállítás-rendezés praktikáit.

A tárlatot a szegedi Régészeti Tanszék vezetője, Dr. Révész László nyitotta meg. A mintegy 55 millió forintos beruházás, melyet az Európai Unió támogatott, ezzel az eseménnyel hivatalosan véget ért.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.