Belföld

Gyógyító hatása van az orlovacsai iszapnak

Szerbiai gyógyiszap élettani és gyógyászati hatását vizsgálta közösen a szerbiai moholi helyi közösség és a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház.

A vizsgálatok célja, hogy egészségügyi és geológiai kutatásokkal azonosítsa az orlovacsai térségben fellelhető gyógyiszap és nagyfokú ásványi anyag tartalmú felszín alatti víz mennyiségét és minőségét. Az orlavacsai iszapot a kezelések eredményeként a makói orvos szakértők gyógyászati célra ajánlják.

“PARES –gyógyiszap és nagyfokú ásványi anyag tartalmú vizek a határon túli térségben” című Magyarország-Szerbia közötti együttműködés keretein belül a moholi szerbiai közösség felkérésére a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház- Rendelőintézetben vizsgálták az orlovacsai térségben fellelhető iszap élettani és gyógyászati hatásait. A csütörtöki záró rendezvényen bejelentették, hogy az orlavacsai iszapot a kezelések eredményeként a makói orvos szakértők gyógyászati célra ajánlják.

Széll Sára a projekt orvos szakmai szakértője kiemelte: “a vizsgálatokat 30 fős tesztcsoportokon és 30 fős kontrollcsoportokon 15 alkalommal, napi rendszerességgel végeztük. Az eredmények bebizonyították, hogy az orlovacsai iszap mozgásszervi vonatkozásban egyértelműen jótékony hatású, szignifikáns javulás volt tapasztalható.”

“Lezárult a kórházunk és az orlovacsai kórház között az iszap gyógyhatásának vizsgálatát biztosító IPA program.” – ezt már Baráth Lajos a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház- Rendelőintézet igazgatója mondta. Hozzátette: “A projekt eredményes és sikeres volt abból a szempontból, hogy bebizonyosodott: az orlovacsai iszap gyógyhatású ásványi anyagokat tartalmaz, ezáltal mozgásszervi és nőgyógyászati betegek esetén sikeresen alkalmazható.”

A projektben nemcsak azért esett a makói kórházra a választás, mert 30 éve testvérvárosa a moholi helyi közösségnek, hanem azért is, mert a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház szakembereinek nagy tapasztalata van a balneológiai gyógyításban valamint a marosi iszap és geotermális víz alkalmazásában is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik